Lutosa neemt afscheid en brengt hulde aan oprichter Luc Van den Broeke

Op 30 oktober 2023 overleed één van de oprichters van het bedrijf Lutosa. “Luc Van den Broeke, 79 jaar oud, is helaas van ons heengegaan”, meldde het bedrijf.

Iedereen kent in Leuze, maar ook in het zuiden van West-Vlaanderen ahet ardappelverwerkende bedrijf Lutosa? Opgericht in 1978 door Luc en Guy Van den Broeke, verloor het bedrijf op dinsdag 31 oktober een van zijn oprichters. “Mijnheer Luc, zoals hij bij Lutosa bekend stond, heeft zich bijna 30 jaar lang met hart en ziel ingezet voor de ontwikkeling en groei van Lutosa in België en de rest van de wereld. Als Lutosa het bedrijf is dat het vandaag is, dan is dat ongetwijfeld te danken aan het harde werk van de broers Van den Broeke, aan wie we een immense hulde willen brengen en onze oneindige dankbaarheid willen uitdrukken,” liet het bedrijf weten in een verklaring.

Gesciedenis

Dit is een gelegenheid om in de geschiedenis van dit bedrijf in de regio te duiken. “Afkomstig uit een familie van aardappelhandelaars, startten de broers Luc en Guy Van den Broeke in 1978 hun aardappelverwerkingsbedrijf op de site van Leuze-en-Hainaut. Aanvankelijk verwerkte de fabriek diepgevroren frieten en vlokken. Al snel begonnen ze de productiecapaciteit van de site uit te breiden, onder andere met investeringen in een productielijn voor specialiteiten. In 1981 werd het merk Lutosa geïntroduceerd. In 1988 nemen de broers Van den Broeke het bedrijf Primeur in Sint-Eloois-Vijve over en wordt het de tweede Lutosa site. In 1998 komt er een productie-eenheid voor verse frites bij (Vanelo). In 2007 gingen de broers Van den Broeke met pensioen en gaven ze de leiding van het bedrijf door aan Pinguin Lutosa Foods NV, die op haar beurt in 2013 de rechten verkocht aan de McCain Groep. Doorheen al deze jaren is de familiegeest, die door de broers Van den Broeke werd geïnitieerd en ontwikkeld, blijven bestaan”, aldus Lutosa.

Sombere dag

“Het is een sombere dag in de geschiedenis van ons bedrijf. Onze gedachten gaan uit naar de familie van de heer Luc, in het bijzonder zijn vrouw, zijn zoon die werkzaam is als Directeur Agronomie bij Lutosa, zijn dochter en zijn broer, aan wie wij onze oprechte deelneming betuigen”, besloot het bedrijf uit Leuze.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*