Lusvormige wandel- en fietsroutes ‘Route du Malt’ in Haspengouw

In en om Gembloux kan je voortaan #wandelen en #fietsen langsheen de ‘Route du Malt’, een netwerk van 5 fiets- en 8 wandelroutes die je vanuit de gerstvelden en langs de landbouwbedrijven leiden naar de plaatselijke #mouterij en vier brouwerijen, waar je kan nagenieten met een #bier gebrouwen met lokaal geteelde en gemoute gerst.

De GAL Culturalité en Hesbaye brabançonne stippelde samen met enkele landbouworganisaties, mouterij Belgomalt en vier lokale brouwerijen 5 fiets- en 8 wandelroutes uit die bezoekers introduceren in de wereld van #gerst, #mout en #bier. De ‘Route du Malt’ bestaat uit meerdere lusvormige routes van 13 tot 44 km, die vertrekken vanuit Gembloers, Perwez en Ramillies en die zonodig met mekaar gecombineerd kunnen worden tot een leuke daguitstap.

De verschillende trajecten van de ‘Route du Malt’ kunnen via www.routedumalt.be worden gedownload als .gpx-bestand en zijn ook voor de gps beschikbaar via RouteYou. #Ravel-routes en landelijke wegen van het Waals-Brabantse fietsknooppuntennetwerk laten wandelaars en fietsers genieten van vergezichten over uitgestrekte gerstvelden in Haspengouw, ook wel de ‘graanschuur’ van België genoemd.

Info over Gerst

Op talrijke plaatsen langsheen het traject werden Nederlands- en Franstalige infoborden geplaatst die meer vertellen over het telen van gerst, de duurzame landbouwmethoden die daarvoor worden toegepast, het drogen en opslaan van de gerst bij de landbouwcoöperatieve evenals over het mouten van de gerst om er nadien bier mee te kunnen brouwen. En dat bier, gebrouwen met lokaal geteelde en gemoute gerst kan je proeven in de plaatselijke brouwerijen Bertinchamps, Brasserie Valduc-Thor, Brasserie De Jandrain-jandrenouille en Brasserie de Lonsees.

Belgomalt: lokale teelt promoten

Het initiatief ‘Route du Malt’ kadert in het Pure Local-project dat door Belgomalt uit Gembloers in samenwerking met de landbouwcoöperatieve Cultivaé werd opgestart om opnieuw brouwgerst te telen op de rijke zandleemgronden in Haspengouw. Tot einde jaren tachtig van vorige eeuw werd in de weldra honderdjarige Belgomalt-mouterij hoofdzakelijk lokaal geteelde gerst gemout. Sindsdien werd overgeschakeld op het mouten van ingevoerde gerst. Onder impuls van de Boortmalt Group, die in 2010 Belgomalt verwierf, werd in 2019 gestart met het Pure Local-project om de teelt van Belgische brouwgerst opnieuw te introduceren in Haspengouw. Aanvankelijk participeerden vier landbouwers in het project, inmiddels sloten engageerden 38, vooral jonge, landbouwers zich aan bij de landbouwcoöperatieve en is de opbrengst in dezelfde periode gestegen van 100 naar 1800 ton. Gelijktijdig engageerden vier lokale brouwerijen zich ertoe om bieren te brouwen met de gerst die op enkele kilometers van hun bedrijf wordt geteeld en gemout.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*