Listeria-besmetting opgedoken in de zuivelfabriek van Milcobel

Tijdens een interne kwaliteitscontrole ontdekte zuivelproducent Milcobel uit Moorslede een zeer lage concentratie listeria in een van de pekelbaden van zijn zuivelfabriek. Een interne controle bracht deze besmetting tijdig aan het licht. Volgens de fabrieksleiding hebben er geen gecontamineerde producten de fabriek verlaten.

Het pekelbad was onlangs gevuld met verse pekel. Het bedrijf vernietigde de producten die met listeria besmet waren. Milcobel beweert dat geen gevaarlijke producten de handel of de consument hebben bereikt. Volgens de laatste metingen van het bedrijf is er geen listeria meer aangetroffen.

Extra schoonmaak

De fabriek in Moorslede produceert onder meer Brugse en Nazarethse kazen. Er werken ongeveer 180 mensen. Milcobel heeft zelf contact opgenomen met het FAVV. In overleg met het FAVV neemt de onderneming een aantal maatregelen. De productie werd tijdelijk stopgezet om op elke productielijn een onderbrekingslijn in te stellen. Dit maakte extra reiniging mogelijk om elke mogelijkheid van kruisbesmetting uit te sluiten. Waar mogelijk worden aanvullende bemonsteringen, analyses en controles verricht. Er is een gedetailleerd controleplan opgesteld. Tot slote werden alle goederen in Moorslede geblokkeerd. Pas na een positieve test – als de producten als veilig zijn geclassificeerd – mogen de goederen de fabriek opnieuw verlaten.

Veiligheidsprocedure

Milcobel neemt zijn tijd met deze veiligheidsprocedure. Helaas heeft dit ook gevolgen voor de leveringstermijn van de goederen uit Moorslede. Producten zijn mogelijk niet beschikbaar of kunnen tijdelijk vertraagd zijn. HLN meldt dat dit niet de eerste keer is dat Milcobel getroffen is door listeria besmetting. In maart 2011 werd ook een besmetting met listeria ontdekt, toen in de halfverpakte kaas Nazareth Classic. De ontdekking werd echter gedaan nadat de voorraden van deze kaas reeds waren geleverd en verbruikt. Het gevolg was toen dat de producten dienden terug geroepen te worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*