10 jaar Food Pilot: interessant voor elk type voedingsbedrijf

Food Pilot, de innovatieve voedingspilootfabriek van ILVO en Flanders’ FOOD is 10 jaar oud. Gemiddeld kloppen jaarlijks zo’n 300 – 400 bedrijven bij Food PIlot aan. Deze instelling helpt die bedrijven, maar ook labo’s en overheidsinstellingen met uitdagingen in de agrovoeding. Vaak gaat het om het verbeteren van voedingsproducten of productieprocessen. Verbeteringen die tot stand komen door middel van proeven en testen in de pilootfabriek in Melle.

Bekijk hier de you-tube film van de 10-jarige viering

Na een digitale toespraak van Hilde Crevits zoefden we met een camera doorheen Food Pilot. Dat was indrukwekkend. Daarna volgde een panelgesprek. Aan het panelgesprek namen volgende personen deel: Stefaan Deraeve (La Vie est belle), Lieve Herman (CEO van Food Pilot), Heidi Jacobs (Consucra), Joris Relaes (ILVO), Joeri Beauprez (Inbiose) en Inge Arents (Managing Director van Food Pilot).

Inge Aerents, managing director (rechts op de stoel) vertelt: “Food Pilot helpt bedrijven, labo’s en overheden met uitdagingen in de agrovoeding. Daarbij gaat het om het verbeteren van voedingsproducten of productieprocessen. De oplossingen die Food Pilot aanreikt, ontstaan na een proces van gesprekken, testen, analyses, enz. Na analyse van die testen, volgt een advies. Maar”, stelt Inge Arents, “alles begint met het intake-gesprek. We zorgen voor laagdrempeligheid, zodat de bedrijven hier gemakkelijk durven aankloppen. Het eerste gesprek is niet alleen gratis en vrijblijvend, maar ook best diepgravend. Met grote zorg gaan we het aan. De reden waarom bedrijven bij ons komen, zijn heel divers. Soms gaat het om een idee voor de ontwikkeling van een nieuw product, dan weer gaat het over het optimaliseren van een productieproces, een houdbaarheidsdatum, een analyse van een reinigingssysteem, enz”

Geschiedenis

“Toen we 10 jaar geleden opstartten, klopten vooral KMO’s bij ons aan. Maar al snel wisten ook grote bedrijven de meerwaarde van Food Pilot te smaken. Vandaag zien we ook veel startende bedrijven. Geografisch begon het met Vlaanderen, maar nu staan er ook al buitenlandse firma’s op onze deurmat”, aldus Inge Aerents,

Lieve Herman: “Gezien Food Pilot gegroeid is uit het Rijkszuivelstation waar zuivelfirma’s en onderzoekscentra vooral de verwerking van zuivelproducten onderzochten, mogen we stellen dat de expertise vandaag veel breder is geworden. Nu zijn ook bedrijven uit de sector van het vlees, de groenten, de aardappelen, sauzen, enz welkom.”

Inge Arents: “Bovendien zag men een evolutie naar de exploratie van meer strategische onderzoekslijnen, gericht op de langere termijn. De investeringen in pilootapparatuur groeiden mee in die richting. Met dank aan VLAIO slagen we erin om permanent in de Food Pilot te blijven investeren.”

Intake-gesprek

“Gemiddeld krijgen we één tot twee vragen per dag binnen. Met het bedrijf dat de vraag stelt, gaan we een 1 op 1 relatie aan. Elke stap die we zetten, wordt besproken. Globaal mogen we stellen dat Food Pilot een geïntegreerd pakket van dienstverlening aanbiedt. Het bestrijkt het hele traject, afgestemd op die vraag van de klant. Die expertise haalt Food Pilot uit het wetenschappelijk onderzoek waarmee het zich omkadert. Doel van Food Pilot is om alle kennis en kunde uit Europa naar Vlaanderen te brengen. En net door die individuele begeleiding van de bedrijven, stroomt die kennis door tot bij elke firma die hier met een vraag komt. Jaarlijks vinden binnen Food Pilot zo’n 3500 testen plaats, afkomstig van 350-450 bedrijven”, aldus Inge Arents.

“Naast de pilot-hal (met alle mogelijke machines om de productieprocessen na te bootsen) bevindt zich het labo. Lieve Herman: “Het werk in het labo is net zo belangrijk als in de pilots. Hier vinden de houdbaarheidsanalyses plaats, de smaak- en geurtesten, de samenstellingsanalyses, het voedselveiligheidsonderzoek, enz. Het labo is goed voor 200.000 analyses per jaar.”

“Een derde unit is het reinigings- en desinfectiecentrum. Dit is een sterk ontwikkelde unit. Bedrijven krijgen hier concrete hulp. Hoe ontdoet een bedrijf zich van bacteriën die zich genesteld hebben in de productieruimte? Waar ontstaat het bederf? Food Pilot gaat samen met het bedrijf op zoek naar de oorzaak, enz.”

Enkele klanten aan het woord

Stefaan Deraeve van ‘La vie est belle’, een producent van vegetarische en veganistische spreads en kant-en-klare producten: “We zijn een voedingsbedrijf dat al 30 jaar vegetarische voeding op de markt brengt. Producten die aanvullend zijn op een gezond dieet. Pas vijf jaar geleden hebben wij Food Pilot ontdekt. Het advies van de Food Pilot-experts gaat verder dan wat je in het begin denkt of vraagt. Zo kan het ook over eventuele investeringen gaan. Het Food Pilot-programma biedt advies. Ze ondersteunen uw bedrijfsplan, vertellen welke aankoop de beste is, enz. Als bedrijf moet je jezelf ook in vraag durven stellen. Maar objectief alles bekijken en alles laten testen is vaak onmogelijk voor een kleine KMO. Food Pilot heeft ons wetenschappelijke kennis verschaft over de voedingswaarde van peulvruchten in bepaalde verwerkingen. Zo konden we onze beweringen over de voedingswaarde van ons vegetarisch assortiment te objectiveren. Door de hulp van Food Pilot, kunnen wij ons concentreren op onze kracht als producent, namelijk het creëren van een smakelijke ervaring bij de consument.”

Van strikt vertrouwelijk onderzoek naar open collectief onderzoek

Heidi Jacobs van Consucra vertelt dat haar bedrijf al 20 jaar geleden hier voor het eerst aanklopte. Aanvankelijk was dat bij het Rijkzuivelstation en vervolgens bij de Food Pilot. Consucra is een oud Belgisch bedrijf en wereldleider in de extractie van natuurlijke ingrediënten uit cichorei en erwten. Het brede scala van beschikbare toepassingen is een groot voordeel. ” Elke maand voeren wij piloottests uit met de UHT, de ijsmachine of andere apparatuur, in functie van de de talrijke toepassingen van onze klanten.” Heidi Jacobs van Cosucra verklaart. “Naast dit vertrouwelijke onderzoek willen wij ook graag wijzen op de interessante collectieve onderzoeksprojecten die door Food Pilot worden opgezet. Binnen deze projecten werken wij samen met onze concurrenten aan langetermijninnovaties. Deze vorm van onderzoek is ook voor ons zeer waardevol. Het is uniek en niet te vinden in andere regio’s.”

Eiwitverwerking

Inge Aerents: “Een belangrijk investeringsproject dat momenteel wordt uitgevoerd is de installatie van een complete lijn voor de verwerking van eiwitten. Geheel nieuw is dat het in de toekomst mogelijk zal zijn de verschillende stappen van de eiwitextractie uit diverse grondstoffen te onderzoeken. Het resulterende “witte” eiwitpoeder kan in elk soort product verder worden verwerkt. De eiwitextrusie-installatie was het eerste apparaat in deze ‘Protein Pilot Plant’ die door EFRO en de Provincie Oost-Vlaanderen werd ondersteund”.

Microbiële fermentatie

In het kader van de diversificatie van de eiwitproductie is er een tweede investeringsproject dat mede door de relancefondsen van de Vlaamse regering gefinancierd wordt. Complementair en in samenwerking met de BioBased Europe Pilot Plant (BBEUPP) worden piloottoestellen aangekocht voor de verwerking van microbieel eiwit. Zowel de microbiële biomassa zelf als de uitgescheiden restfractie kunnen als voedingsingrediënten worden gebruikt. “Naast dierlijke en plantaardige eiwitbronnen is dit een veelbelovende weg om te verkennen,” zegt Lieve Herman.


Kleinere schaal voor nog meer innovatieve productontwikkeling

De onderneming Inbiose is het bewijs van het grote potentieel van microbiële fermentatie. Acht jaar geleden begon de spin-off van de UGent met de productie van “humane melkoligosacchariden” (HMO’s) via fermentatie. “Deze koolhydraten spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van het immuunsysteem en het opbouwen van het microbioom van de baby. Een van de grootste uitdagingen is het gebruik van deze koolhydraten in babyvoeding, maar ook in functionele voedingsmiddelen. Een van onze bedrijfsdoelstellingen is ook om met deze nieuwe suikers de gezondheid van ouderen en andere doelgroepen (b.v. mensen met prikkelbaar darmsyndroom) te ondersteunen. Deze mensen lijden ook aan een verzwakt microbioom. Daarom testen we verrijking in dranken, yoghurt en andere producten voor specifieke groepen volwassenen als onderdeel van het Food Pilot-programma,” zegt Joeri Beauprez van Inbiosis.

Lieve Herman van ILVO voegt daaraan toe. “Voor deze en andere zeer innovatieve toepassingen is in het kader van een EFRO-project geïnvesteerd in kleine apparatuur op proefschaal, die het midden houdt tussen laboratorium- en proefschaal, in het zogeheten InnoLab. Dit omvat een labo-extruder, sproeidroger en fluidized bed droger. Ook voor starters en voor de verwerking van reststromen zijn testopstellingen met kleinere batchvolumes vaak interessant”. Joeri Beauprez van Inbiose is hier enthousiast over, aangezien de hoeveelheden testmateriaal in de beginfase meestal zeer klein zijn.

Toekomst

Tot slot onderstreept Joris Relaes, CEO van ILVO, de maatschappelijke rol van grootschalige investeringen in een duurzame agrovoedingsketen.” Dit sluit aan bij de doelstellingen van de Green Deal van de Europese Commissie, die wij bij ILVO ook steunen. Dit komt ook tot uiting in de oproep van minister Hilde Crevits die zich richt tot alle “voedselveranderaars” om de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling, en zich in te zetten voor de eiwitshift die de Vlaamse regering ondersteunt.”

Sedertdien heeft kanaal Z ook een aflevering aan Food Pilot gewijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*