
Met de uitbreiding van het online lesmateriaal “Wat komt er op je bord” wil VLAM nu ook leerkrachten in de tweede graad van het basisonderwijs helpen om les te geven over voeding en de herkomst ervan. Voorheen was er een kit beschikbaar voor de derde graad van de lagere school.

Anderhalf jaar geleden lanceerde VLAM digitaal lesmateriaal voor de derde graad van de lagere school onder de titel “Wat komt er op je bord?”. Intussen is de onlinetoepassing al bijna 10.000 keer geraadpleegd en hebben al veel leerkrachten ermee gewerkt.
Met de hulp van de twee digitale personages Otis en Lina, gaan kinderen op een interactieve digitale reis om Vlaamse landbouwproducten te ontdekken. Zij kunnen hun boodschappen digitaal doen en leren hoe zij lokale en seizoensgebonden producten kunnen kiezen.
Tweede graad: herkomst van het voedsel?

Nu is er ook een formule voor de tweede graad van het lager onderwijs. “De voedingsleerlijn ontwikkeld door het Vlaams Instituut voor Gezond Leven (Vigez) formuleert ook voor de tweede graad leerdoelen over de herkomst van voeding. Met ons lespakket bieden wij een concreet lespakket over dit onderwerp”, aldus VLAM. De kinderen kunnen hun eigen dagmenu samenstellen en leren dat hier appels en tomaten worden geteeld maar geen sinaasappels, en dat yoghurt en kaas van melk worden gemaakt.
Stimuleren van het denken

“We zijn blij dat we nu lesmateriaal kunnen aanbieden voor twee lagere schoolniveaus,” zegt Filip Fontaine, gedelegeerd bestuurder van VLAM. “Kinderen worden aangemoedigd om na te denken over wat er op hun bord ligt, waar het vandaan komt en wanneer de verschillende voedingsmiddelen het best verkrijgbaar zijn. De methodologie helpt hen om lokale groenten, fruit, aardappelen, vlees, vis, zuivelproducten en eieren te identificeren.
Geef als eerste een reactie