Laiterie des Ardennes vestigt mozzarellafabriek in Baudour

In 2018 had de raad van bestuur van de zuivelcoöperatie Laiterie des Ardennes (LDA) haar dochteronderneming Solarec gevraagd om haar afhankelijkheid van de volatiliteit van de boter- en melkpoederprijzen te verminderen. Dit was het begin van een renovatie- en uitbreidingsprogramma waarbij niet minder dan 125 miljoen euro werd geïnvesteerd in onder meer een zuivelfabriek, een droogtoren en een boterlijn voor bakkerijproducten. Nu wordt er geïnvesteerd in een mozarella-unit in Baudour.

Uit een grondige studie is ook gebleken dat mozzarella een veelbelovend product voor de toekomst is. Volgens het bedrijf wordt wereldwijd dagelijks iets meer dan 3,6 miljoen ton mozzarella verbruikt. Hoewel er de laatste jaren veel mozzarella-productiefaciliteiten zijn bijgekomen, meent de LDA dat er nog ruimte is voor meer productie.

“In de komende jaren zal de markt voor mozzarella blijven groeien met een jaarlijks percentage van 4-5%,” zei ADL-directeur Louis Ska in een eerder interview. “Dat is ongeveer 150.000 ton per jaar. De vraag blijft sterk groeien, vooral in Azië.


Mozzarella voor Azië en Europa

De mozzarella, die in Baudour wordt geproduceerd in de vorm van blokken van 2,5 kg, is bestemd voor de Europese en de Aziatische markt. LDA zal zich richten op het B2B-segment, d.w.z. levensmiddelenbedrijven die de kaas gebruiken voor verwerking tot consumentenproducten.

De keuze van Baudour als vestigingsplaats voor de nieuwe productiefaciliteit heeft strategische redenen. “Op die manier ligt de nieuwe faciliteit dichter bij een deel van onze melkbevoorrading en kunnen we de transportkosten drukken,” zegt hij. De LDA is gevestigd in Libramont (Luxemburg).


1.920 coöperatieve leden

In 2020 verwerkte de zuivelfabriek in de Ardennen ongeveer een miljard liter melk in twee productiesites en behaalde ze een jaaromzet van 560 miljoen euro. De LDA zegt de hoogst mogelijke melkprijs voor haar leden te willen bereiken door een bedrijfscultuur en een slanke organisatie. Ongeveer 1.920 landbouwers zijn lid van de zuivelcoöperatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*