Laiterie des Ardennes: minder gekende ‘grote’ speler in de zuivel- en voedingswereld

De Waalse zuivelgigant Laiterie des Ardennes, gevestigd in Libramont, Luxemburg, is een opvallende nieuwkomer in het klassement van Belgische miljardenbedrijven. Het bedrijf, relatief onbekend in Vlaanderen, is één van de slechts vijf grote particuliere bedrijven in Wallonië met een omzet van meer dan één miljard euro. Het is ook een van weinige coöperatieve ondernemingen in de sector. In het zuiden van België is het de tegenhanger van de grotere coöperatie Milcobel in Oost-Vlaanderen.

Laiterie des Ardennes, dat al meer dan een halve eeuw bestaat, is eigendom van ongeveer 2.100 melkveehouders, die tegelijkertijd aandeelhouders en leveranciers zijn. Een deel van de melk wordt ook elders verkregen. Jaarlijks verwerkt het bedrijf 1,55 miljard liter melk, die na verwerking en verpakking wordt geleverd aan eindklanten of wordt omgezet in diverse zuivelproducten. Hoewel traditioneel bekend om boter en melkpoeder, is het bedrijf momenteel bezig met diversificatie. Ze openden onlangs een mozzarellafabriek in Baudour, Henegouwen, als onderdeel van een investeringsprogramma van 129 miljoen euro. Daarnaast begonnen ze met de productie van speciale boter voor gebak, zoals croissants. De producten worden geleverd aan de voedingsindustrie, professionele klanten zoals bakkers en de detailhandel.

De groep, die ongeveer 520 werknemers telt, omvat de productiedivisie Solarec en de logistieke dienstverlener LDA Transports. Opvallend was de sterke omzetstijging van het afgelopen jaar. Volgens algemeen directeur Louis Ska was dit te danken aan twee factoren: het werven van nieuwe producenten resulteerde in een toename van ongeveer 20 procent in de opgehaalde melk, en de marktprijzen voor melk waren hoger, wat bijna leidde tot een verdubbeling van de nettowinst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*