Lactalis waarschuwt voor stijgende prijzen van haar producten

“Er is een crisis in alle productiekosten, of het nu gaat om grondstoffen, verpakking of logistiek, die we moeten doorberekenen aan de consument”, zei het hoofd van de Lactalis-groep, Emmanuel Besnier, tegen AFP (Agence France Presse) tijdens de presentatie van de jaarresultaten. Hij verwacht in totaal drie miljard euro aan extra kosten.

De gemiddelde melkprijs die Lactalis in al haar vestigingen in de wereld aan de landbouwers betaalt, is in 2021 al met 4,7% gestegen. Alleen al in Frankrijk is de prijs met 5% gestegen tot 382 euro per duizend liter. Sinds het begin van het jaar is de prijs nog verder gestegen door de oorlog in Oekraïne, omdat de kosten voor de boeren, van meststoffen tot voeder, de pan uit rijzen.

De Franse voedingsindustrie, die op 1 maart 2022 met de distributeurs een overeenkomst heeft gesloten die voorziet in een prijsstijging van 3% voor een groot aantal aan supermarkten verkochte producten, zit opnieuw aan de onderhandelingstafel om ervoor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met de jongste stijgingen van de productiekosten.

Afremmen van overnames


Lactalis, dat 270 productielocaties in 52 landen heeft en 85.500 mensen in dienst heeft, kreeg in de tweede helft van 2021 te maken met aanzienlijke kostenstijgingen. Na de problemen door de coranapandemie in 2020, “hoopten we op een terugkeer naar het normale, met ups en downs, in 2021,” zegt Thierry Clément, de operationeel directeur. Maar de wereld “kwam niet weer op gang” zoals verwacht, met verstoringen van de bevoorrading, gebrek aan containers om producten te vervoeren, enz. en de prijzen begonnen vanaf de zomer te stijgen. “De kloof tussen onze verkoop- en aankoopprijzen was vanaf eind 2021 sterk negatief”, zegt hij.


De omzet van de groep, onder meer gesteund door de integratie op het einde van het jaar van Leerdammer kaas in Nederland en Kraft in de Verenigde Staten, steeg met 4,2% tot 22 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde licht tot 1,17 miljard euro. De nettowinst steeg met 4% tot 445 miljoen euro. Na vorig jaar een aantal grote overnames te hebben gedaan, waardoor de schuld met ongeveer een derde toenam tot zeven miljard euro, “wil de groep in de komende jaren wat minder overnames doen”, aldus Emmanuel Besnier. Zij zal veeleer trachten haar posities te consolideren in landen waar zij reeds aanwezig is, zoals met de kaasfabriek van Jalna in Australië of met de activiteiten op het gebied van verse melk van de coöperatie Bayerische Milchindustrie (BMI) in Duitsland.

Danone?

Hij weigerde commentaar te geven op berichten in La Lettre A dat Lactalis een gedeeltelijke of volledige overname van Danone overweegt. “We zullen zien welke opportuniteiten zich (kunnen) aandienen in het kader van een herziening van zijn portefeuille,” zei hij hierover eenvoudig vanuit Boston (Verenigde Staten), waar de groep zijn resultaten presenteerde.

Lactalis is in België gekend voor zin merken  Président, Galbani, Lactel en La Laitière.

Bron:LaFranceAgricole

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*