La Trappe innoveert met circulaire waterzuivering


De Biomakerij van de Onze Lieve Vrouw Abdij Koningshoeven en brouwerij La Trappe Trappist in Berkel-Enschot werd door Horeca Expo – official fanpage geëerd met de Innovation Award Technology voor het ecologisch en circulair waterzuiveringssysteem.

In de De Biomakerij wordt het reinigingswater van de brouwerij gezuiverd door zo’n 3.000 soorten van micro-organismen (bacteriën, archaea, schimmels, protozoa, metazoa) die zich hechten aan plantenwortels en synthetische wortels in een subtropische serre. Die micro-organismen vergen minder energie en ruimte dan andere waterzuiveringsprocessen. In zeven uren kan zo’n 4500 hectoliter water worden gereinigd. Het gezuiverde afvalwater wordt verzameld in een bassin en vervolgens gebruikt voor beregening van eigen grond, het besproeien van planten in de plantenkwekerij en de moestuin van de abdij. Ook wordt in het bassin een kleinschalige meervallenkwekerij opgezet waarbij de vissen later worden verwerkt en opgediend in gerechten in het aanpalende Proeflokaal.
Op termijn willen de monniken het gezuiverde water gebruiken om flesjes te spoelen waardoor men de benodigde waterhoeveelheid van 7 liter water voor 1 liter bier kan terugdringen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*