Kweekvlees, een mogelijk vleesalternatief voor de voeding van morgen

Vier op de tien Belgen zouden bereid zijn om gekweekt vlees te eten in plaats van vlees van een dier. Voor Paul Shapiro is dit gekweekte vlees een van de oplossingen voor het voedsel van de toekomst.

Paul Shapiro, een typische Amerikaan, een overtuigd vegetariër en een activist voor de dierenbescherming, is ook een auteur om de zaak die hij steunt te verdedigen. Er is onlangs een lang en zeer gedetailleerd onderzoek gedaan naar de toekomst van voedsel en met name naar alternatieven voor vlees uit de traditionele of industriële landbouw. Voor hem biedt vlees dat in het laboratorium wordt geteeld met behulp van celtechnologie een geloofwaardig alternatief voor intensieve landbouw.

10 miljard mensen en meer vleesconsumptie

“Binnenkort zullen er meer dan 10 miljard mensen zijn op een aarde die niet kan worden uitgebreid. En deze bevolking eet steeds meer vlees, zelfs in regio’s die armer of minder carnivoor waren, zoals India, China of Zuid-Amerika. De intensieve veehouderij is echter zeer veeleisend in termen van hulpbronnen, grondoppervlakte, voedergewassen, verzorging, enz. We zullen de stijgende trend in de vleesconsumptie gewoonweg niet kunnen bijbenen”, aldus de auteur.

Verminderen of veranderen

Het is daarom noodzakelijk om de vleesconsumptie te verminderen, maar dit is niet de gangbare trend, of om alternatieven te vinden voor de productie ervan. “Er moet een nieuwe vleesindustrie worden gecreëerd die niet langer duizenden stuks slachtvee hoeft te houden. Het gekweekte vlees biedt een oplossing voor de problemen die de industriële veehouderij onvermijdelijk zal teweegbrengen”. Dit vlees, waarvan Shapiro zegt dat het schoon is, wordt in het laboratorium gekweekt door vermenigvuldiging van dierlijke cellen.

Vier op tien wil het aankopen

Volgens een onderzoek in opdracht van de dierenbeschermingsorganisatie Gaia hebben 4 van de 10 Belgen een gunstig oordeel over gekweekt vlees. En evenveel mensen zouden het kopen tegen de huidige prijs van natuurlijk vlees. In ieder geval heeft deze vervanger de voorkeur boven alternatieven van plantaardige oorsprong, ook al vormt de “kunstmatige” kant van het product nog steeds een belemmering voor de consumptie.

Natuurlijk

“Je moet niet denken dat intensieve veehouderij veel natuurlijker is,” zegt Shapiro. De rassen zijn genetisch geselecteerd, de dieren zijn gevuld met antibiotica en worden hun hele leven in kooien gehouden….. Het kweken van vlees uit cellen lijkt mij een betere optie voor het welzijn van dieren en de volksgezondheid.

Shapiro beseft dat, om de hele planeet te voeden en gezien de verandering in eetgewoonten ten gunste van vlees, het onmogelijk is om aan de vraag te voldoen zonder intensieve en industriële fokkerij, met alle excessen die deze activiteit in zijn ogen met zich meebrengt. “De vleesindustrie is voortdurend op zoek naar een hogere productiviteit. Het gekweekte vlees is de laatste stap. Het zal niet langer nodig zijn om dieren te kweken, waarvan een deel van het dier toch als afval eindigt- om vlees te verkrijgen”.

Kinderschoenen

De kweekvleesindustrie staat nog in de kinderschoenen. De starters in deze sector, die Shapiro voor zijn boek ontmoette, kunnen vandaag de dag alleen nog maar “hamburgers, worstjes of hotdogs” produceren. De eerste gekweekte vleesproducten zullen binnen drie jaar op de markt worden gebracht, schat Shapiro. De Amerikaanse regelgever heeft het zojuist geautoriseerd. “Ik denk dat gekweekt vlees in de komende tien jaar deel zal gaan uitmaken van onze consumptiegewoonten. Dit type vlees kan worden gebruikt als alternatief voor andere substituten zoals insecten of planten. Het zal nooit volledig in de plaats komen van gekweekt vlees, zoals windenergie niet in de plaats kan komen van olie. Maar het kan de impact op het milieu verminderen. De veeteelt zal niet verdwijnen, maar zal onder betere omstandigheden worden beoefend en waarschijnlijk meer ruimte laten voor biodiversiteit”.

Nooit meer slachten Van Halewyck,, 300 p., 22 EUR

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*