Kunstmatige intelligentie (AI) helpt vissterfte aan boord te verminderen

Onderzoekers van de Agro Food Robotics in Wageningen University & Research (WUR) hebben een camerasysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van spectrale camera’s en kunstmatige intelligentie (AI) om schade aan vissen te detecteren en te classificeren, met als doel de overlevingskansen van ‘ongewenste bijvangst’ te voorspellen.

Deskundigen kunnen de overlevingskansen van individuele vissen inschatten op basis van visuele waarnemingen van verschillende gedragskenmerken en uitwendige schade. Deze beoordeling van de toestand van de vis is een nuttig instrument om de effecten van verschillende vistechnieken op de overlevingskansen van teruggegooide vis te evalueren.

Angelo Mencarelli, een onderzoeker in het agro-food robotica programma van de WUR, legt uit: “Tot nu toe werd de classificatie van het overlevingspercentage van vis handmatig gedaan door een deskundige aan boord van het vissersschip. Maar dat is duur en mensen zijn subjectief, dus de ene waarnemer kan vismerken anders interpreteren dan zijn collega op een ander schip. Een deel van deze classificatie zou automatisch kunnen gebeuren met behulp van RGB- en spectrale camera’s en kunstmatige intelligentie.

Snel en objectief

Een objectief en geautomatiseerd systeem voor de beoordeling van de conditie van vis zou veel sneller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd, wat het onderzoek naar de overleving van teruggegooide vis zou vergemakkelijken. Het Agro Food Robotics-team ontwikkelde een spectrale camera en voerde vervolgens praktische tests uit. Zo werd een lading Noordzeeschol gescand met de camera en classificeerde een expert de conditie van de vis aan de hand van de externe schade die zichtbaar was op de beelden. De verzamelde beelden dienen als dataset waarmee de kunstmatige intelligentie wordt getraind om verschillende kenmerken en gebreken van de vis te bepalen.

Noordzee

Hoewel de verwachtingen voor geautomatiseerde monitoring hooggespannen zijn, zijn de onderzoekers nog onzeker over de ideale configuratie. “Dit is een van de vuilste, zoutste en meest zorgwekkende plaatsen ter wereld, en alle drie deze aspecten zijn pijnlijk voor de camera’s. Daarom is veel van ons onderzoek gericht op het vinden van een manier om ons systeem aan boord van een schip te krijgen zonder dat het meteen kapot gaat,” leggen de onderzoekers uit.

“Het huidige project richt zich op visschade, maar we startten al een ander project voor niet-destructieve meting van viskwaliteit, waarbij een spectrale camera wordt gebruikt om vetbanden in het infrarood te onderzoeken en de hoeveelheid vet in een vis te kwantificeren.” De onderzoekers geloven dat het gebruik van spectrale beeldvorming in de visindustrie een groot potentieel heeft.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*