Kritiek op het herontwikkelingsproject van de Marie Thumas-site in Wilsele

Het herontwikkelingsproject van de Marie Thumas-site in Wilsele stuit op kritiek. Een deel van de voormalige conservenfabriek aan de Vaart krijgt een nieuwe bestemming. Het zal ruimte bieden aan bedrijven, een vijftigtal nieuwe woningen, commerciële ondernemingen en verenigingen. Er komen ook twee torens van 26 en 23 meter hoog. De Leuvense Historische Vereniging is niet blij met de bouw van die torens. Ze vinden dat ze te hoog zijn en het uitstraling van de oude fabriek verstoren.

De conservenfabriek Marie Thumas werd in 1886 gebouwd en is sindsdien erkend als industrieel monument. Hoewel de oude fabriek reeds de Manhattan Studio – waar onder meer de serie “Home” wordt gefilmd – en talrijke winkels herbergt, is een verdere renovatie van een deel van het gebouw reeds voorzien. Op het terrein zullen ook nieuwe gebouwen worden opgetrokken. Het doel is een levendige wijk te creëren tussen Wilsele-Dorp en Vaart, met verbindingen voor voetgangers en fietsers en ruimte voor bedrijven, woningen, winkels en verenigingen. Er komen ook twee torens van 26 en 23 meter hoog.


Radio 2

De plannen werden gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst bekritiseerd. We maken ons zorgen over de omvang van het nieuwe gebouw dat er komt,” zei Raymond Kenis van de Leuvense Historische Vereniging (LHG), verwijzend naar de nieuwe grote torens. “Het zal ondergeschikt moeten zijn aan het fabrieksgebouw om in overeenstemming te blijven met zijn omvang. Wij zijn er echter van overtuigd dat de structuur en het karakter van het gebouw behouden moet blijven. De oude fabriek mag wel een nieuwe verflaag krijgen, maar het karakter moet behouden blijven. Wij zijn ook niet tegen het creëren van woningen.” 


50 nieuwe huizen

De ontwikkelaar van het Marie Thumas-terrein beweert dat de wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk is voor de toekomst van het terrein. Eerst brengen we de fabriek van Marie Thumas weer onder de aandacht”, legt Philip Rubbens van ontwikkelaar Revive uit. “Het gaat er vooral om de site te herintroduceren bij nieuwe generaties. Wij willen het historische karakter van de fabriek behouden. Ook een deel van de winkels blijft behouden, zodat het gebouw voor iedereen toegankelijk blijft.

Op het terrein aan de Vaart zullen ook ongeveer 50 nieuwe woningen worden gebouwd. Volgens de ontwikkelaar is woningbouw echter niet het doel van de herontwikkeling. “Het moet de Vaart blijven, niet de Vaartkom”, betoogt Rubbens. “Daarmee bedoel ik dat de nadruk ligt op industriële en commerciële functies en minder op woningen. Wij pleiten er ook voor dat clubs als de dansschool en de kajakclub hun lokalen kunnen behouden. Ten slotte werd het ontwerp van de nieuwe gebouwen zorgvuldig overwogen en overeengekomen met de stad Leuven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*