Koopkracht van de Belgische gezinnen daalde voor vierde jaar op rij

Volgens Test Aankoop is de koopkracht van de Belgische huishoudens in 2022 opnieuw gedaald en is het aandeel huishoudens dat financiële moeilijkheden rapporteert voor het vierde jaar op rij toegenomen.

Test-Aankoop lanceerde in 2018 een barometer om het vermogen van huishoudens te meten om aan hun uitgaven te voldoen op zes gebieden: huisvesting, mobiliteit, voeding, gezondheidszorg, cultuur en vrije tijd, en onderwijs.

Uit de laatste editie blijkt dat de algemene index voor het tweede jaar op rij is gedaald, wat aangeeft dat huishoudens met grotere financiële problemen kampen. De belangrijkste sectoren waar huishoudens in 2022 financiële problemen ondervonden waren voeding, huisvesting en mobiliteit.

Verlies van koopkracht

Uit de barometer blijkt ook dat gezinnen met een alleenstaande ouder, gezinnen met een lid dat zijn baan heeft verloren en in Brussel gevestigde gezinnen het meest te lijden hebben onder het verlies van koopkracht. Bovendien verwacht meer dan de helft van de consumenten dat hun financiële situatie het komende jaar zal verslechteren, terwijl slechts een klein percentage een verbetering verwacht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*