Konings blijft investeren, nu in een blikkenlijn in Breda

Mpgp Kongs, EMG = Evolution media Group

Konings, de drankenproducent en bottelaar in Zonhoven, investeert in een nieuwe afvullijn voor blikken. Dit zal gebeuren op de vestiging in Breda, omdat er in Zonhoven ruimtegebrek is. De nieuwe lijn zal 60.000 blikken melk en koffie per uur kunnen afvullen. De beslissing houdt geen verband met de beslissing om nog extra logistieke ruimte te bouwen. Het industrieterrein van Genk blijft in dit opzicht een reële optie.

Elk jaar passeren er een miljard flessen, briks en blikken door onze installaties. Het publiek kent Konings in Limburg niet. De bottelarij in Zonhoven is echter een onmisbare schakel in de drankenindustrie. Het bottelt dranken en produceert ze voor vele spelers wereldwijd zoals het merk Fever-Tree of de gedistilleerde drankenproducent Bacardi. 20% van de drank is bestemd voor de Belgische markt, de rest wordt geëxporteerd naar ongeveer 50 landen. Konings groeide de afgelopen jaren voortdurend. In de afgelopen twaalf jaar is de omzet gestegen van 45 naar 240 miljoen euro. “We herinvesteren de winst altijd in extra productiecapaciteit”, zegt algemeen directeur Joris Brams. Dit heeft ons in staat gesteld om enorm te groeien.

Nieuwe lijn voor blikken

Konings kocht de fabriek in Breda in 2015 van fruitsapproducent Hero. “Twee afvullijnen voor PET-flessen en één voor brikverpakking”, legt directeur Joris Brams uit. “Volgend jaar voegen we een lijn toe voor pH-neutrale melk- en koffieproducten die maar liefst 60.000 blikjes per uur kunnen vullen. Pasteuriseren is niet genoeg voor deze dranken. Ze moeten gesteriliseerd worden. Dit is nog nooit eerder gedaan met zo’n snelle inbliklijn. Met andere woorden, de nieuwe installatie van onze Nederlandse vestiging is uniek.

Blik is een snel groeiend segment voor drankverpakkingen. “Vorig jaar groeide dit segment in Konings met 29%,” legt Brams uit. “Alle drie de bestaande lijnen in Zonhoven zijn vol, hoewel de laatste lijn pas in 2019 operationeel zal zijn.

Logistieke ruimte

De beslissing voor de nieuwe blikkenlijn in Breda staat los van de beslissing om extra logistieke ruimte te bouwen. Vorige week kondigde Konings aan dat zowel een site in Genk als een site in Breda in aanmerking komen. Dit knooppunt wordt aan het eind van de maand doorgehakt. Door de groei is er behoefte aan extra logistieke opslagruimte en nieuwe productielijnen. In elk van onze zes locaties – drie in België en drie in het buitenland – nemen de activiteiten toe, vooral in Zonhoven en Breda”, zegt Brams. Corona heeft dat nog versterkt. We hebben minstens 10.000 vierkante meter extra capaciteit nodig in de regio. Om dit te bereiken heeft Konings twee opties: een site in de buurt van Breda en een site in de voormalige Ford-fabriek in Genk. We willen de capaciteit in de komende vijf jaar verdubbelen”, zegt Brams. Om deze reden zullen er te zijner tijd, naast extra logistieke opslagruimte, nieuwe productielijnen moeten worden gebouwd. Konings richt zich op nog eens 100.000 vierkante meter. Hoeveel gaat dit kosten? “We investeren 20 miljoen euro per jaar, en het zal nu niet minder zijn”, zegt Brams.

Geschiedenis

75 jaar geleden was Konings een lokale speler, die jenever, cider en sap produceerde. Maar toen het bedrijf in 2007 werd overgenomen door Jos Rutten, Dirk Maris, Luc Nulens en Jef Moors, veranderde Konings van koers. In 2011 verkocht het drankenbedrijf zijn merken Smeets (jenever) en Trudo (vruchtensappen) en werd het een bottelaar die uitsluitend voor andere bedrijven werkte.

Het aantal klanten is gedaald van meer dan duizend naar minder dan honderd, maar het volume is sterk toegenomen. Tegelijkertijd heeft Konings een aantal overnames gedaan in Europa, met fabrieken in Borgloon, Breda (Nl), Boxford (UK) en Beaucaire (Fr). Hierdoor is niet alleen de capaciteit toegenomen, maar ook het portfolio: Konings bottelt nu dranken in glas, blikjes, briks en PET-flessen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*