
Het Europees Parlement heeft dinsdag 6 december 2022 een tekst aangenomen die voorziet in een verbod op producten die afkomstig zijn van ontbossing, zoals palmolie of hout.Geen traceerbaarheid, dus geen cacao of zelfs koffie…
Na lange onderhandelingen hebben het Europees Parlement en de EU-lidstaten maandagavond een akkoord bereikt om de invoer van verschillende producten in de Europese Unie te verbieden als zij bijdragen tot ontbossing. Het doel is te voorkomen dat Euopese burgers – duizend mijl van huis – bijdragen aan de vernietiging van tropische bossen door een kopje koffie te drinken of een stukje te eten.
Palmolie, rundlvees, koffie …
De tekst voorziet in de uitsluiting van de Europese markt van rundvlees, hout, palmolie, soja, koffie en cacao die verband houden met ontbossing, ongeacht of deze in het land van productie al dan niet legaal is. Ook rubber en diverse aanverwante materialen (leer, meubelen, bedrukt papier, houtskool…) zijn hierbij betrokken, aldus het Parlement in een verklaring. De invoer ervan zal worden verboden indien deze producten afkomstig zijn van ontboste gebieden na december 2020, rekening houdend met de schade die niet alleen aan primaire bossen, maar aan alle bossen wordt toegebracht.
Weg:420 miljoen hectare bos
En met reden: volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) is tussen 1990 en 2020 bijna 420 miljoen hectare bos, een gebied groter dan de EU, ontbost. En Europeanen leveren een belangrijke bijdrage aan dit fenomeen. In 2017 schatte het Wereld Natuur Fonds (WWF) dat de invoer uit de EU goed was voor 16% van de wereldwijde handelsgerelateerde ontbossing, waarmee de EU de op één na grootste vernietiger van tropische bossen is, na China (24%) en vóór India (9%) en de VS (7%).
Traceerbaarheid, geolocatie, sattelietfotot’s … en controles
En hoe zal dit concreet gebeuren? De importerende bedrijven zullen verantwoordelijk zijn voor hun bevoorradingsketen en zullen hun traceerbaarheid moeten bewijzen aan de hand van gegevens over de geolocatie van de gewassen, die aan satellietfoto’s kunnen worden gekoppeld. De tekst voorziet ook in de uitvoering van meer of minder frequente controles. Ten minste 9% van de ingevoerde hoeveelheden uit landen met een hoog ontbossingsrisico zal moeten worden gecontroleerd (slechts 1% voor de landen met het laagste risico). De boetes, berekend op basis van de milieuschade, kunnen oplopen tot 4% van de totale jaaromzet in de EU.
Openbare raadpleging ligt aan de basis
“Dit is een primeur in de wereld! Het is de koffie die we als ontbijt nemen, de chocolade die we eten, de kolen in onze barbecues, het papier in onze boeken. De tekst werd in november 2021 voorgesteld door de Europese Commissie, na een openbare raadpleging die in 2020 door de Commissie werd gelanceerd om op te roepen tot een ambitieuze wet tegen ontbossing die 1,2 miljoen mensen bijeenbracht. Het was de op één na populairste raadpleging in de geschiedenis van de Europese Unie (EU).
Geef als eerste een reactie