Klokverkoop bestaat 70 jaar

Dag op dag 70 jaar geleden vond de allereerste klokverkoop plaats bij MTV te Sint-Katelijne-Waver, één van de vele veilingen waar BelOrta uit ontstaan is. De klokverkoop luidde één van de grootste stappen in voor de modernisering van de groente- en fruitverkoop en is vandaag niet meer weg te denken uit de veilingwerking. De verkoopzaal mag met recht en reden het kloppend hart van de veiling genoemd worden. Van maandag tot vrijdag zetten de kopers de wet van vraag en aanbod hier om in de praktijk.

Dankzij 6 computergestuurde veilingklokken verloopt de verkoop snel en efficiënt. De klokken tonen verschillende gegevens, zoals de productnaam, het kwaliteitsblok, het aanbod, de eenheidsprijs en de gekochte hoeveelheid.   Hoewel de klokverkoop ondertussen meer dan haar waarde bewezen heeft, blijft het concept een ietwat ongrijpbaar gegeven voor niet-ingewijden.

Werking

De werking is evenwel opmerkelijk eenvoudig.   Kopers kunnen de evolutie van de prijs volgen op de lichtkrans met 100 oplichtende lampjes. Deze lichtkrans toont een startprijs en draait daarop, in een systeem van afslag, volgens tegenwijzer in naar een lagere prijs. De koper die als eerste zijn of haar knop indrukt, sluit de transactie af. Op dat moment worden de eenheidsprijs en het kopersnummer automatisch getoond. De koper krijgt audioverbinding en kan via het communicatiesysteem het gewenste aantal kisten doorgeven aan de veilingmeester. Vaak staat de transportdienst van de koper al klaar om meteen na deze verkoop de aangekochte kisten te verladen. Op die manier wordt een ultrakorte en snelle logistieke keten gecreëerd. Na de aankoop wordt het beschikbare aanbod verminderd met het aantal gekochte kisten, waarop een nieuwe transactie start.  

klokverkoop-belorta-oud-788-2.jpg

  Het kloksysteem kan verder opgedeeld worden in de mechanismes van dagverkoop en voorverkoop. Producten, die al aangevoerd werden op de veiling, worden verhandeld onder het systeem van dagverkoop. Bij voorverkoop worden producten verkocht die nog geoogst of gesorteerd moeten worden. Deze worden de volgende dag (of later) direct na het oogsten aangeleverd. Dankzij deze werkwijze kunnen producten meteen in de juiste eindverpakking geoogst worden door de teler.  

Ingenieus

De Belgische tuinbouw kan bogen op een oeroude traditie, met roots vroeg in de 20ste eeuw. Aan de grondslag van succesvol ondernemen ligt uiteraard het onderhandelen van een zo goed mogelijke prijs. In dat kader werd in 1950 op de Mechelse Tuinbouwveiling – één van de voorlopers van het huidige BelOrta – de klok geïntroduceerd als onpartijdig, objectief en niet-beïnvloedbaar systeem. Door middel van een pedaal werd de wijzer van de klok boven de geschatte prijs geplaatst. Vervolgens liep de wijzer af tot een koper op de door hem gewenste prijs afdrukte. Op de veilingklok duidde de wijzer de afgeklokte prijs aan en lichtte meteen het vaste plaatsnummer van de koper op. Het gold destijds als een ingenieus en waterdicht systeem.

  Onder invloed van de snelle technologische ontwikkelingen in de 20ste eeuw onderging ook de klokwerking een vliegensvlugge transformatie. Een evolutie die in 2010 resulteerde in een gloednieuw kloksysteem bij de toenmalige Mechelse Veilingen. Daar stopte de innovatie niet.

klokverkoop-belorta-oud-788.jpg

Vandaag met e-verkoop & andere vfeilingen

Vandaag dienen kopers niet eens meer aanwezig te zijn in de verkoopzaal. Via e-commerce (thuiskoop) kunnen ze vanop hun pc alle klokbewegingen volgen en transacties afsluiten. Het Simultaan Netwerk – met een real-time, wereldwijde connectie – zorgt er dan weer voor dat de kopers, die aanwezig zijn in de verkoopzaal, ook kunnen bieden op producten die gelijktijdig op de andere Belgische veilingen worden aangeboden, transparantie ten top dus.  

Prijsvorming

“Alle zichzelf respecterende producenten, producentenorganisaties of de handel in het algemeen kijkt met regelmaat – zij het dagelijks dan wel wekelijks – naar de prijsvorming op de veilingklok”, vertelt Jos Van Dessel, voormalig commercieel directeur bij BelOrta. “Het geldt als dé manier om de waarde te bepalen in het landschap van vraag en aanbod. Door de simultaanverkoop werd de handel opnieuw wakker geschud aangezien iedereen real time kon volgen wat er speelde binnen de Belgische veilingwereld en hoe de beste prijs tot stand kwam. De thuisverkoop betekende nog een stap verder in dit proces. Plots was alle info zichtbaar voor elke geïnteresseerde partij vanuit de handel, en dit over de hele wereld.”

Belorta

In 2018 werd ook de verkoopzaal in BelOrta Borgloon in een nieuw, ultramodern kleedje gestoken. In een 100 procent Belgische samenwerking met Aucxis werd een gloednieuw softwaresysteem geïntroduceerd waarin nieuwe softwarecomponenten naadloos geïntegreerd werden in de bedrijfsapplicaties van de veiling. Zo kan kopen én informatie raadplegen moeiteloos tegelijkertijd gebeuren.  

Klok: ideaal voor verkoop verse producten

De voordelen van de klok zijn legio. Naast de objectiviteit van het platform kan men dankzij het moderne kloksysteem producten makkelijk gebundeld in uniforme kwaliteitsblokken verkopen, wordt een maximale transparantie gerealiseerd en kan er op een uiterst efficiënte en snelle wijze aan verhandeling gedaan worden, een essentieel voordeel in het kader van verkoop van verse goederen.  

Bron: VILT

Beelden: Belorta

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*