Klimaatveranderingen nog niet merkbaar in de koffieteelt

Volgens Benoît Bertrand, geneticus bij Cirad en secretaris van de Association for Science and Information on Coffee, gaat de koffiecultuur een onzekere periode tegemoet. In hoeverre economische instabiliteit of klimaatverandering de grootste bedreiging vormt voor de koffieproductie, hangt af van het land.

Brazilië bijvoorbeeld heeft een sterke staat en landbouwsector, met coöperatieve netwerken en succesvolle agrochemische bedrijven. Landen als El Salvador en Honduras daarentegen lijden onder politieke en economische instabiliteit, met onvoldoende overheidssteun en onvoldoende landbouwkrediet.

Hoewel klimaatverandering een punt van zorg is, suggereert Bertrand dat de gevolgen nog niet merkbaar zijn in de koffieproductie, die nog elk jaar toeneemt. Hij waarschuwt echter dat de sector in de toekomst te maken zal krijgen met onzekerheid en instabiliteit, met schommelingen in aanbod en prijzen, en met uitdagingen op het gebied van investeringen, als de economische instabiliteit en de klimaatverandering nog worden versterkt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*