Kleinzoon van de uitvinder blaast Kortrijkse limonade nieuw leven in

De oudere generatie in Kortrijk en zelfs ver daarbuiten herinnert zich nog Puck’s Kortrijkse limonade. Een drankje dat toebehoorde aan de familie Herman en in die tijd erg populair was. De beroemde drankenfirma Puck stierf een stille dood, begin 21ste eeuw, maar Bram Algoet, kleinzoon van de stichter en Puck’s, blaast het verhaal nieuw leven in.

Bram Algoet doet zijn verhaal in de krant De Standaard. Twee jaar lang heeft Bram Algoet gezocht naar de exacte smaak van de limonade die zijn grootvader Maurice Herman maakte. “Slijterijen hebben me verteld dat klanten na al die jaren nog steeds naar Puckolo vragen,” zegt Bram.

Bram Algoet groeide op tussen de frisdrankflessen van de brouwerij van zijn grootvader Maurice. Van tijd tot tijd stal hij een drankje uit een container, geeft hij toe. “Een Puckolo was voor zondagen of feestdagen,” herinnert Bram zich.De laatste Puckolo dronk hij in 2006. De brouwerij Puck in Heule kon, net als vele andere lokale spelers, niet langer concurreren met de multinationals. De brouwerij maakte plaats voor een woonwijk in de gemeente Heule-Watermolen.

Een lange zoektocht


“Het is een limonade die je met geen enkele andere kan vergelijken, die bepaalde, typische zuurheid en ook die specifieke prikkeling,” vertelt Bram Algoet aan De Standaard. “Ik heb het overal geprobeerd, maar ik heb nooit een drankje gevonden dat aan opa’s limonade kon tippen. Dus toen ik drie jaar geleden tijdens een reis naar het zuiden een limonade bestelde die in de buurt kwam, besloot ik niet langer te zoeken , maar er iets aan te doen

De opleving vergde veel onderzoek. Veel grondstofproducenten verdwenen. De citroen en sinaasappel smaak is nu biologisch. En Bram Algoet wilde weer bronwater gaan gebruiken, ook al was de oude Heule-bron volgestroomd. Volgens zijn kleinzoon moest de productie worden gedaan zoals in het verleden en hij wilde geen compromis sluiten over smaak. Omdat hij het niet kon vergelijken met een oude Puckolo, wendde de hele familie zich tot zijn smaakherinnering. Ze proefden het tientallen keren en kwamen steeds dichter bij het meesterwerk van hun grootvader. “Hoe weet ik eigenlijk dat wij de Puckolo van vroeger hebben gemaakt?” vroeg hij. Ik nam één slok en kreeg kippenvel,” zegt Bram. “In gedachten werd ik terug gekatapulteerd naar de schuur van mijn grootouders waar een grote koelcontainer vol flessen stond.”

De limonade is deze week weer te koop. Intussen hebben vele nostalgici zich al tegoed gedaan aan een bakje sinaasappel- of citroenpuckolo, zo wordt ons in de stad verteld. “Ik hoop dat Puckolo blijft,” concludeert Bram Algoet. “Ik weet zeker dat Maurice Poivre trots zou zijn als hij nog leefde. Hij zou een goed biertje gedronken hebben. En een Puckolo, natuurlijk.”

Beelden: Facebook Bral Algoet, Puckolo & LinkedIn

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*