Kipco-Damaco ontvangt Leeuw van Export 2022

Het bedrijf Kipco-Damaco uit het West-Vlaamse Oostrozebeke, dat separatorenvlees van kippen verwerkt, heeft woensdag uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon de Leeuw van Export ontvangen. De prijs is een initiatief van Flanders Investment & Trade (FIT), dat hiermee bedrijven beloont voor hun exportprestaties. De andere Leeuw van de Export 2022 ging naar Twipe Mobile Solutions in de categorie van bedrijven met maximaal 49 medewerkers.

Foto-bijschrift: Dirk Van Steerteghem, Afdelingshoofd Trade, Flanders Investment & Trade (FIT), Vlaams minister-president Jan Jambon, Joy Donné, CEO FIT, Paul Larmuseau, CEO Kipco-Damaco, en Iris vandaele, commercial en Marketing Director en mede-eigenares Kipco-Damaco, Danny Lein, CEO Twipe Mobile Solutions, Dana Nastase, Head of Business Development bij Twipe Mobile Solutions.

Kipco-Damaco heeft de afgelopen jaren een sterke exportgroei gekend, maar deze groei stagneerde in de tweede helft van 2022. Net als andere levensmiddelenbedrijven wordt het geconfronteerd met stijgende kosten en een dalende koopkracht van de klanten.

Leeuw van de Export: 21ste editie

De Leeuw van Export werd dit jaar voor de 21e keer uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Met deze prijs wil de organisatie de Vlaamse export stimuleren en onder de aandacht brengen. De prijs is verdeeld in twee categorieën: bedrijven met meer of minder dan 50 werknemers. De prijs voor bedrijven in de categorie meer dan 50 werknemers werd gewonnen door Kipco-Damaco uit Oostrozebeke in West-Vlaanderen.

Duurzaamheid: ‘Circulariteit is hier al stevig ingeburgerd’

Het bedrijf ontving de prijs woensdag 14 september 2022 uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon. Om de winnaar te bepalen keek een professionele jury onder meer naar de exportomzet, geografische diversificatie, sterke punten van het exportbeleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatiekracht. “De jury feliciteerde Kipco-Damaco met de ambitieuze en tegelijkertijd systematische ontwikkeling van zijn exportstrategie. Hierdoor is de West-Vlaamse producent een echte wereldspeler in zijn sector geworden”, aldus Joy Donné, CEO van FIT. De circulariteit van het bedrijf speelde ook een rol in de beslissing van de jury. “Kipco-Damaco werkte al op een circulaire manier voordat het een hot item werd,” zegt Joy.

Jan Jambon

“Met ‘Leeuwen van de Export 2022’ Twipe Mobile Solutions en Kipco-Damaco heeft ondernemend Vlaanderen er twee sterke exportambassadeurs bij. Hun succesvolle parcours getuigt van vastberadenheid en een sterke wil om obstakels te overwinnen. Ik hoop dan ook dat ze veel bedrijven zullen inspireren om andere markten te verkennen, zelfs in de huidige moeilijke omstandigheden..”

Het bedrijf Kipco-Damaco

Het bedrijf verwerkt kippenkarkassen tot separatorvlees dat vervolgens wordt verwerkt tot onder andere kookworsten en diverse snacks. Het gaat jaarlijks om 100.000 ton kippenvlees. Wij maken deel uit van de Damaco groep. Binnen de groep brengen wij ook diepgevroren groenten, vlees, vis en friet op de markt voor de detailhandel en de foodservice. Deze activiteiten zijn voortgekomen uit de groei van Kipco-Damaco. Klanten vroegen ons of we ook andere diepvriesproducten konden leveren. Er zijn veel synergieën tussen de verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld op het gebied van transport, waar we zendingen kunnen combineren. Bovendien valoriseert Kipco-Damaco de kippenkarkassen nadat wij het mechanisch gerecupereerde vlees eruit hebben gehaald. Via gepatenteerde productieprocessen haalt zij de eiwitten uit de veren, bijvoorbeeld voor gebruik als bestanddelen voor diervoeding, aquacultuur en een innovatief biostimulans voor akkerbouwgewassen.”

CEO Paul Larmuseau van Kipco-Damaco:

“Het was een complete verrassing voor ons. We dachten niet dat we een kans hadden om te winnen als voedingsbedrijf.

Aandeel Export

Ongeveer 83% van de productie is bestemd voor de export, waarvan 62% naar niet-EU-landen. De export is de belangrijkste motor van de omzetgroei. CEO Paul Larmuseau van Kipco-Damaco: “We hebben nu een omzet van ongeveer 100 miljoen euro, wat vijf jaar geleden nog 50 miljoen was. We begonnen met exporteren door actief deel te nemen aan beurzen in het buitenland, waar we in contact kwamen met klanten van allerlei nationaliteiten. Na verloop van tijd hebben we ook kantoren in het buitenland opgericht. We hebben nu 11 vestigingen over de hele wereld, maar het zwaartepunt ligt in Azië. Daar is kip erg populair.”

Vlakke groei in 2022

CEO Paul Larmuseau van Kipco-Damaco: “Vorig jaar was een heel goed jaar voor ons. Dit jaar verloopt minder goed, dus we verwachten een vlakke groei. Dit is deels te wijten aan de vogelgriep die ons dit jaar heeft getroffen. Het heeft zelfs onze export naar bepaalde regio’s gedurende bepaalde perioden onderbroken. Bovendien staan de marges onder druk door de wereldwijde crisis.”

Kostprijstoename

“De kostenstijging doet zich voor op alle niveaus, voor alle producten. Kippenboeren verwarmen hun stallen met gas, dat veel duurder is geworden. Met hen is ook de prijs van het voer aanzienlijk gestegen. Daardoor steeg de prijs van vlees op een gegeven moment met 50%. Vandaag is het enigszins gestabiliseerd en ligt het rond de 30%. Ook intern worden wij sterk getroffen door de hoge energieprijzen, aangezien het invriezen van onze producten veel energie vergt. Daarnaast stijgen ook de arbeidskosten en zijn de transportkosten gestegen. Op een gegeven moment maakte het tekort op de internationale markt het onmogelijk om containers te verkrijgen. Ik schat de totale kostenstijging op 20%.”

Marges verkleinen

“We worden enerzijds geconfronteerd met stijgende kosten en anderzijds met het verlies aan koopkracht van klanten door de wereldwijde crisis. Daardoor kunnen wij kostenstijgingen niet of slechts in beperkte mate doorberekenen. We moeten de marges verkleinen om geen klanten te verliezen. Deze situatie is niet anders. Dit is waar veel voedselbedrijven mee te maken hebben. Het is momenteel een kwestie van overleven. Door lean management en efficiencyverbetering kunnen we nog steeds een deel van onze kosten verlagen. Maar het is duidelijk dat we zo niet jaren door kunnen gaan.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*