Kennis van complexe biofilms moet hygiëne in de zuivelsector verbeteren

Het onderzoek, uitgevoerd door topwetenschapper Faizan Ahmed Sadiq in samenwerking met KU Leuven en de Universiteit van Kopenhagen, onthulde dat biofilms bestaan uit sleutelbacteriën die het ecosysteem van de biofilm beïnvloeden. Het begrip dat biofilms niet uit één bacteriesoort bestaan maar uit een complexe samenwerking van bacteriën, biedt inzichten die de bestrijding ervan kunnen verbeteren.

Biofilmms efficiënter bestrijden

Het onderzoek suggereert dat het screenen van oppervlakken op de aanwezigheid van specifieke sleutelbacteriën, zoals Microbacterium lacticum, bedrijven kan waarschuwen en hen in staat kan stellen sneller in te grijpen. Daarnaast kunnen nieuwe antibacteriële middelen en schoonmaakprotocollen worden ontwikkeld op basis van de sociale afhankelijkheid in het biofilm-ecosysteem, met als doel de biofilms effectiever te bestrijden.

De resultaten van het onderzoek zullen niet alleen van toepassing zijn op de zuivelindustrie, maar ook op de pluimvee- en varkenssector, waar gekeken wordt naar de vorming van biofilms in drinkwaterleidingen en hoe schoonmaakprotocollen kunnen worden verbeterd.

bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*