Kees Boonman: « Zolang de politiek te koppig is om rond de tafel te gaan zal de Russische boycot nog lang doorgaan »

Precies vijf jaar geleden stelde Rusland een boycot in voor (onder meer) alle groenten en fruit uit de EU, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. De importstop gold vanaf donderdag 7 augustus 2014 voor de periode van één jaar, maar is inmiddels al vier keer verlengd. We vragen Belgische en Hollandse exporteurs naar de gevolgen. Vandaag Kees Boonman van Zeeland Fruit uit Kattendijke.

« We zijn heel hard getroffen door de boycot. We zaten met een heel hoog percentage van de omzet op Rusland. Achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen dat je de klanten moet spreiden over verschillende landen. Maar als het goed gaat en ze altijd meer vragen dan dat je hebt, is het lastig om ook nog andere landen te voorzien », constateert Kees.

Nog steeds goede relatie

Volgens hem zijn de Conference-peren het hardste getroffen en dan met name de 1-bis. « Goede klasse I kan overal naar toe. We zijn zeker andere landen gaan beleveren. Maar het is erg zonde als je na jaren een goede relatie met je klanten hebt om dan in één keer te stoppen. We houden overigens nog wel goed contact met al onze Russische klanten en leveren nog importfruit aan hen van andere landen. »

Politieke machthebbers aan het roer

Of de Zeeuwse fruitexporteur er nog hoop heeft dat de boycot wordt opgeheven? « De boycot zal er zeker nog een keer vanaf gaan, maar dan kan ook zeker nog vele jaren duren, kijk maar naar de aardappels. Zolang de politiek te koppig is om rond de tafel te gaan zal de boycot nog zeer lang doorgaan en ziet her er erg somber uit voor de fruitteelt. De politiek beseft niet hoever de consequenties doorlopen naar ook andere bedrijven, niet alleen naar de telers! »

Bron: AGF

Soyez le premier à commenter

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.


*