Kaasproducent Le Larry gaat failliet, 25 banen op de tocht

Het Oost-Vlaamse zuivelbedrijf Le Larry, onderdeel van de vleesgroep Ganda Fine Foods, heeft het faillissement aangevraagd. Dat meldden de vakbonden en het nieuws werd bevestigd door de directie.

In Destelbergen, nabij Gent, produceert Le Larry geitenkazen. Maar deze arbeidsintensieve activiteit is niet langer rendabel, zeggen ze. Het bedrijf heeft ongeveer 25 mensen in dienst. Zij dreigen nu hun baan te verliezen, hoewel er enkele vacatures zijn in het naburige bedrijf Ganda Ham, dat ongeveer 50 mensen tewerkstelt. Binnen de groep werken ook 10 mensen bij het vleesbedrijf Hoste, dat Brugse ham produceert in Maldegem. Hierdoor zou de directie van het familiebedrijf enkele werknemers kunnen behouden.

De werknemers van de getroffen fabriek zijn woensdag 1 maart 2023 op de hoogte gebracht van de beslissing. Volgens de directie van Ganda Fine Foods, een familiebedrijf dat al sinds 1954 bestaat, is de beslissing noodzakelijk om het voortbestaan van de groep te garanderen. “Ganda ham zal niet worden getroffen,” aldus Koen Damme, chief operating officer van de vleesdivisie van de groep, die inmiddels is aangesteld als nieuwe algemeen directeur van de groep. “We versterken onze positie door ons te concentreren op verwerkte vleesproducten,” voegde hij eraan toe.

Door Ganda overgenomen

De productie van Le Larry, die in 2004 werd overgenomen, was de afgelopen jaren verlieslatend. Stijgende prijzen voor grondstoffen, verpakkingsmateriaal en arbeidskosten hebben het management gedwongen het bedrijf af te stoten. “We moeten beslissingen nemen,” zei Damme. “Ook al laaien de emoties binnen het familiebedrijf hoog op. Maar zo kan het niet doorgaan.”

Te duur?

De bonden stellen ook dat het nieuws al enige tijd in de lucht hing. “We hebben afgewacht wat en wanneer precies,” zegt Els De Coster van het ACVLB. “Door de inflatie kiest de consument voor goedkopere alternatieven in de zuivelsector. Het is jammer dat een lokaal product op deze manier verdwijnt. De vakbond wil zich vooral richten op de oudere werknemers van Larry en hen begeleiden in het proces om nieuw werk te zoeken. Er is een grote vraag naar arbeidskrachten in de regio.”

Terug opstarten?

Behoud van het personeelsbestand van Larry’s, eventueel na een overname, is echter volstrekt uitgesloten. De boeken worden later vandaag neergelegd, waarna de zaak wordt doorgestuurd naar de rechtbank van koophandel. Het is niet zeker dat de vervolgens aangestelde curator de zuivelfabriek zal kunnen reactiveren. Het huidige management van Ganda heeft deze weg al ingeslagen. Pogingen om een koper te vinden hebben niets opgeleverd. Het personeel wordt echter doorbetaald tot het einde van de faillissementsprocedure.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*