
Iedereen die “Ganda” hoort, denkt meteen aan Ganda ham. Maar het Gentse familiebedrijf is veel meer dan dat, en heeft onder de naam Ganda Fine Foods ook een sterke portefeuille met de merken Brugse Ham, Meesters Ham, Vasedel en Le Larry. De nieuwe generatie, de kinderen van Dirk Cornelis, staan klaar om deze merken nog sterk op de markt te zetten.
De geschiedenis van Ganda Fine Foods begon in 1954 toen Roger Cornelis en zijn vrouw Maria Mattheeuws zich vestigden als zelfstandige slagers in Wetteren. Het succes dwong hen al snel te verhuizen naar een groter pand en nog later, in 1968, besloot Roger Cornelis zijn slagerij te verkopen en in Destelbergen een vleeshandel te beginnen, gericht op gekookte producten, worsten en gedroogde hammen. In 1978 kwam zijn zoon Dirk in de zaak, die een omzet had van 1,5 miljoen euro en 34 mensen tewerkstelde. Tegen 1990 was de omzet gestegen tot 3 à 4 miljoen euro, dankzij Dirk’s werk als cmommercieel marketingman en agent voor zijn producten.
“Begin jaren ’90, na een cursus strategisch management, zijn we ons gaan omschakelen en specialiseren”, zegt Dirk Cornelis. “Vooral in rauwe ham, waarvoor we het merk Ganda – de oud-Keltische naam voor de plaats van herkomst, Gent – in het leven hebben geroepen. Daarbij hebben wij uitdrukkelijk verklaard dat wij een sterk en uniek terroir willen worden, zoals Champagne, Bordeaux of Iberische ham”.

Breder aanbod
Tot de millenniumwisseling richtte Ganda Fine Foods zich uitsluitend op het merk Ganda – wat logisch is, aangezien ham een kapitaal- en arbeidsintensief product is – maar sinds 2000 heeft het familiebedrijf zijn aanbod uitgebreid met de geitenkaas Le Larry.
“We hebben dit bedrijf gekocht, maar pas nadat we voor vier jaar met de eigenaar een samenwerking hadden afgesproken,” zegt Dirk Cornelis. “Drie jaar later namen we Hoste over, een vleeswarenbedrijf dat Brugse hammen maakt, en vandaag hebben we vijf bedrijven, elk met een eigen identiteit. Ik hoop dat ik over drie of vier jaar in staat zal zijn de fakkel door te geven aan de jongere generatie. Daar heb ik alle vertrouwen in.”
“Ons bedrijf is op natuurlijke wijze gegroeid uit Ganda Ham, die al die jaren geleden de basis vormde, ondersteund door een zeer hoge kwaliteit en een sterke marketing, en die ook vandaag nog onze grote sterkhouder is”, antwoordt Valerie Cornelis. “Wat de andere merken betreft, gaat het niet zozeer om bijproducten. Wij merken dat consumenten steeds meer op zoek zijn naar andere mooie, handgemaakte producten met een unieke, ambachtelijke productiewijze en een lokale geschiedenis. Dit zijn producten die we zeker in onze portefeuille willen hebben én houden. De filosofie van het streven naar de beste kwaliteit, die onze Ganda zo populair heeft gemaakt, is al overgenomen in onze andere productielijnen én sites. Kortom, het is tijd dat mensen en vooral bedrijven ons leren kennen als een volwaardige speler in de charcuteriesector”. “Het zal een interessante uitdaging worden,” vult broer Matheo aan.
Kwaliteit, traditie en automatisering
Dirk Cornelis: “Een rauwe ham als die van Ganda is een product dat ambachtelijk verwerkt moet worden, en daarvan afwijken zou snel tot kwaliteitsverlies leiden. We willen vandaag precies dezelfde hammen produceren als in de begintijd van het bedrijf, alleen het zoutgehalte is wat gezakt. Maar vakmanschap staat niet per se haaks op spitsorganisatie, ergonomie, automatisering en optimalisatie. Nu moeten wij ons best doen – want op dit gebied lopen wij een beetje achter op vergelijkbare grote bedrijven in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje – en daarom heb ik Matheo gevraagd of hij in het familiebedrijf wil komen werken.
Matheo: “Ik heb een achtergrond als burgerlijk ingenieur-architect, en ik heb ook mijn eerste beroepservaring opgedaan op het gebied van industriële ontwikkeling en architectuur. Ook al zijn de projecten van een totaal andere schaal, het gaat steeds om hetzelfde: zoeken naar efficiëntie en verbeteringen die ons in staat stellen ons werk voort te zetten zonder het kernproduct in gevaar te brengen.”
Derde generatie staat klaar

“Hoezeer we ons ook kunnen onderscheiden door onze kwaliteit en lokale aanpak, als we niet gaan automatiseren en onze klanten continue kwaliteit bieden bij hogere volumes, dan gaan wij ten onder. Het gaat er dus om een evenwicht te vinden tussen automatisering en efficiëntie enerzijds en kwaliteit, traditie, ambachtelijkheid en diversiteit van het aanbod anderzijds. In tegenstelling tot onze concurrenten streven wij ernaar een absoluut minimum aan conserveringsmiddelen aan onze producten toe te voegen, als er al conserveringsmiddelen worden toegevoegd. Dit kan soms de houdbaarheid van sommige producten beïnvloeden, maar maakt deel uit van ons streven naar een pure smaakervaring. Ik denk dat modernisering het doel zal zijn van de nieuwe generatie, waartoe ikzelf en mijn zus behoren, om een traditioneel bedrijf als Ganda Fine Foods een stevige toekomst te garanderen. Daarom zullen we ons heel erg richten op digitalisering, niet alleen op procesoptimalisatie, maar ook op gebied van marketing en communicatie. Dat is ook de reden waarom we actief werken aan de verjonging van ons team.”
Het bedrijf is met deze twee enthousiaste mensen die straks de leiding kunnen overnemen, een stap dichter bij een zekere toekomst!
Geef als eerste een reactie