Jonge Belg is belangrijke innovator in de viskwekerij

De Belg Pieter Fabry (24) mag zich een van de belangrijkste innovators van Europa noemen. Hij prijkt met 34 andere Europeanen op de prestigieuze ‘Innovators under 35’-lijst van het Amerikaanse technologie-instituut MIT. Hij verdient die nominatie aan zijn innovatie in de kweekvisserij. Met zijn bedrijf Observe Technologies werkt hij aan een algoritme dat op basis van de beweging van de vissen patronen ontwaart om te beslissen wanneer het ideale moment is aangebroken om bij te voeren. “Ik wilde artificiële intelligente software gebruiken om iets goed te doen voor onze planeet”, zegt de innovator.

Hoe kweken we zalm op een efficiënte en duurzame wijze? Voor zijn werk rond die vraag krijgt de 24-jarige Belg Pieter Fabry een plaats op de ’35 under 35′-lijst van de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT), samen met 34 andere jonge Europese uitvinders. “Ik heb geen idee hoe ze mij gevonden hebben, maar het is een hele eer dat het MIT het werk erkent dat we met ons bedrijf Observe Technologies doen”, zegt Pieter Fabry.

“Ik heb in eerste instantie niks met vissen”, bekent Pieter Fabry. “Na mijn studies in Londen kreeg ik een beurs om drie maanden bedrijfsideeën uit te denken. Ik wilde artificiële intelligente software gebruiken om iets goed te doen voor onze planeet.” Na verschillende experimenten en veel research kwam hij uiteindelijk uit bij kweekvisserijen. Die boerderijen op zee botsen op grote uitdagingen.

Aan de ene kant worden ze door verschillende wetenschappers gezien als de sleutel tot het wereldwijde voedselprobleem. Maar anderzijds moeten we wel een stuk efficiënter en duurzamer omspringen met zulke kwekerijen. Ze brengen heel wat vervuiling met zich mee en tasten bijgevolg plaatselijke ecosystemen aan. “Het voer dat zalmen krijgen in kwekerijen is synthetisch en bevat bijvoorbeeld veel proteïnen”, zegt Pieter Fabry. “Wanneer je de vissen te veel voedsel geeft, komen die stoffen in lokale ecosystemen terecht met alle gevolgen van dien.”

Voor de kwekerijen is het voedsel bovendien een grote kost, volgens Fabry zelfs meer dan de helft van de uitgaven. “Ook zij zijn op zoek om efficiënter om te gaan met voederen.” Vandaag gebeurt dat nog vooral op buikgevoel. Tussen de verschillende kooien waar om en bij 30.000 zalmen in zwemmen, vaart een bootje met een mens in. Die beslist zelf wanneer en hoeveel voedsel hij de kooien in kiepert. De jonge innovator wil dat buikgevoel vervangen door betrouwbare data.

“In kwekerijen hangen al camera’s en sensoren om te monitoren hoe het met de vissen gaat. Maar die data worden niet gebruikt om het voedselpatroon op af te stemmen”, legt Pieter Fabry uit. Observe Technologies werkt aan een algoritme dat op basis van de beweging van de vissen patronen ontwaart om te beslissen wanneer het ideale moment is aangebroken om bij te voeren. Daarnaast geeft het ook advies hoeveel voedsel er precies gevoerd moet worden. “Het probleem met algoritmes is wel dat mensen meteen wonderen verwachten, maar die kunnen we niet verrichten, onze modellen hebben nog een paar jaar en nog meer data nodig om volledig op punt te staan.”

Bron: De Morgen / De Tijd & Vilt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*