Japanse levensmiddelenbedrijven pakken voedselverspilling aan

De Japanse bedrijven pakken voedselverspilling aan. daarbij maken ze gebruik van kunstmatige intelligentie en andere technologieën. Doel is de hoeveelheid voedsel te verminderen die nooit de consumenten bereikt.

Op 1 oktober treedt een wet in werking waarbij de bedrijfssector van voedingsmiddelenbedrijven minder afval moeten genereren. Men verwacht dat de inspanningen bij die bedrijven zal leiden tot een aanzienlijke vermindering van voedingsverliezen.

Nichirei Foods heeft een AI-aangedreven systeem ontwikkeld voor het opsporen van moeilijk te verwijderen botten in kippenvlees. Het oude systeem, dat gebruik maakt van röntgenstralen, geeft soms valse positieven, waardoor het vlees wordt weggegooid in plaats van verwerkt tot gebakken kip en andere producten. Het bedrijf hoopt in drie jaar tijd 80% minder voedselverspilling bij de verwerking van kippenvlees te realiseren!

De levensmiddelenbedrijven zijn verantwoordelijk voor 55% van de 6,43 miljoen ton voedsel die in Japan tijdens het fiscale jaar 2016 verloren ging, zegt het ministerie van Landbouw. Makers van verwerkte voedingsmiddelen alleen al zijn goed voor bijna 40%, veel meer dus dan de retailers en restaurants.

Levensmiddelenbedrijven zijn verantwoordelijk voor 55% van de 6,43 miljoen ton voedsel die in Japan tijdens het fiscale jaar 2016 verloren ging.

Vanaf oktober verlengt snackmaker Calbee de houdbaarheid van de meeste van zijn chips uit tot zes maanden i.p.v. de vroegere vier maanden. Het zal ook beginnen met het stempelen van producten met “best-by” in maanden in plaats van een specifieke data.

Toonaangevende tofumaker Sagamiya Foods gebruikt gegevens van de Japan Weather Association om de verkoop te voorspellen, die wordt beïnvloed door de temperatuur. Het verminderen van surplusproductie zal de jaarlijkse kosten met ongeveer 10 miljoen yen ($92.500) verminderen, zei het bedrijf.

Andere bedrijven wenden zich tot ingrediënten die ze eerder genegeerd hebben. Yamazaki Baking produceert meer gebak met crèmes en jam gemaakt van misvormde vruchten die niet in de winkels kunnen worden verkocht.

De maker Kewpie van de mayonaise bedacht een andere, nieuwe manier om koolbladeren te wassen, waardoor de houdbaarheidsperiode van de voorverpakte verscheurde kool met een dag uitbreidde. Kikkoman veranderde zijn sojasauscontainers, zodat ze tot 120 dagen na opening nog goed blijven. Mizkan Holdings verkoopt snacks die groenteschillen en zaden gebruiken.

Detailhandelaren en eetgelegenheden proberen ook om voedselverlies te beperken. Maar de veranderingen moeten door bedrijven verderop in de toeleveringsketen worden doorgevoerd om grote verbeteringen te garanderen.

De Japanse regering hoopt de verspilling van bedrijfsgerelateerde levensmiddelen tussen 2016 en 2030 met meer dan 20% te beperken. Er wordt verwacht dat meer bedrijven technologie zullen aanwenden om de productie efficiënter te maken.

De VS en Europa lopen voor op Japan in de strijd tegen voedselverlies

Frankrijk heeft in februari 2016 een wet uitgevaardigd die grote supermarkten verbiedt om onverkocht voedsel weg te gooien en hen ertoe aanzet om in plaats daarvan te doneren. Het doel is om de voedselverspilling tegen 2025 te halveren. Italië heeft in 2016 een soortgelijke wetgeving aangenomen.

Zuid-Korea, de VS en het VK hebben voedselbanken die onverkocht voedsel uitdelen aan arme gezinnen. Leveranciers zijn beschermd tegen wettelijke aansprakelijkheid.

Milieu

De groeiende belangstelling voor milieu- en sociale kwesties zet ook aan tot meer actie op het gebied van voedselverspilling. De Verenigde Naties dwingt landen om voedselverspilling tegen 2030 te halveren in het kader van hun doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Het opslaan, vervoeren en vernietigen van onverkocht voedsel verhoogt ook de maatschappelijke kosten. Aangezien Japan minder dan 40% van zijn eigen voedsel verbouwt, is het inperken van afval ook vanuit ethisch oogpunt een dringende zorg.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*