Italiaanse rijst vertrekt naar China

Italië, de Europese leider in de rijstteelt, zag de consumptie ervan tijdens de pandemie zo sterk toenemen dat het de onovertroffen pasta’s inhaalde. En ondanks de crisis heeft Rome een overeenkomst ondertekend om een deel aan China te verkopen.

Risotoot, een sterrecept op Italiaanse tafels, vooral in het Noorden. Het is ook populair bij de Chinezen die de rijstvariëteiten importeren die nodig zijn om het te bereiden, zoals “Carnaroli”, “Arborio”, “Roma” of “Baldo”.

“Dat komt omdat onze rijst van betere kwaliteit is dan de rijst die in China wordt verbouwd”, zegt Stefano Greppi, voorzitter van de Pavia-afdeling van Coldiretti, de belangrijkste landbouwvereniging van Italië.

Hij is ook eigenaar van een rijstboerderij in de buurt en verwelkomt de recente ondertekening, te midden van de pandemie, van een overeenkomst die de uitvoer van “made in Italy” rijst naar China mogelijk maakt.

Rijst aan China verkopen

Dit is goed nieuws voor de producenten in de provincies Pavia (Lombardije), Vercelli en Novara (Piemonte), die samen goed zijn voor 95% van de Italiaanse productie.

“Het is een beetje zoals het verkopen van ijs aan de Eskimo’s,” schreef het dagblad Il Corriere della Sera in de krantenkop de dag na de ondertekening van het Sino-Italiaanse protocol begin april.

“De deuren van de enorme Chinese markt gaan open voor rijst (en risotto) die op het platteland rond Pavia wordt verbouwd”, aldus de krant. De krant wist verder mee te delen dat “inheemse imitaties van risotto in Italiaanse stijl al bestaan in China.

Rijstproductie

Verspreid over 220.000 hectare, verbouwd door 4.200 producenten in het hele land, is de Italiaanse rijstproductie alleen al goed voor 1,5 miljoen ton, bijna 50% van het totaal van de Europese Unie. Er zijn meer dan 200 soorten, elk met zijn eigen bijzonderheden.

Europa is echter nog steeds een vedergewicht op de rijstplaneet met nauwelijks 0,4% van de wereldproductie (500 miljoen ton per jaar), terwijl 90% in Azië wordt verbouwd.

Bron: RTBF

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*