Iscal bespaart 30% energie met nieuw magazijn

Suikerproducent Iscal is een belangrijke speler op de West-Europese markt. Het bedrijf uit Henegouwen produceert vandaag niet minder dan een kwart van alle suiker in ons land en bereidt zich voor op de toekomst. Met een nieuwe investering van 28 miljoen euro verdrievoudigt Iscal zijn opslagcapaciteit. Het gevolg is dat Iscal nog beter zal kunnen inspelen op de markt en 30% meer energie bespaart.

“De uitbreiding van onze opslagplaats heeft twee voordelen”, zegt algemeen directeur Jérôme Lippens. “In de eerste plaats kunnen we zo beter inspelen op schommelingen op de suikermarkt, wat ook de suikerproducenten ten goede zal komen. Maar bovenal kunnen we hierdoor de energierekening aanzienlijk verlagen, met ongeveer 30%.”

Inspelen op marktschommelingen en energie besparen

Vandaag beschikt Iscal over twee silo’s, met capaciteiten van 40.000 en 6.000 ton. De nieuwe opslagplaats kan 80.000 ton suiker bevatten. Alle silo’s hebben een capaciteit van 126 kiloton: de opslagcapaciteit voor suiker zal in Fontenoy dus verdrievoudigd worden. De investering beloopt 28 miljoen euro.

Hernieuwbare energie

Iscal is ook van plan een windturbine van 3,8 MWh te installeren: “Deze hernieuwbare energiebron zal een aanvulling vormen op de bestaande productie van biogas, die vandaag al 15% van onze energiebehoeften dekt. Het doel is om naar nul emissies te gaan,” voegt Robert Torck, CEO van Iscal, toe.


12.000 ton bieten per dag

Iscal werd opgericht in 1993. De naam is een samenvoeging van de afkortingen Isera en Scaldis, de Latijnse namen van de rivieren de IJzer en de Schelde, die het stroomgebied vormen van haar fabriek in Fontenoy, Henegouwen. Zij levert suiker aan de B2B-sector zoals Lotus, Materne, Alpo en Desobry. Ongeveer 80% van de suiker van Iscal is bestemd voor Belgische klanten.

Van half september tot half januari leveren de boeren de bieten aan de Iscal-fabriek, die ze verwerkt tot suiker.

Met een verwerkingscapaciteit van 12.000 ton bieten per dag en een bovengemiddelde energie-efficiëntie is de suikerfabriek van Fontenoy een van de meest efficiënte van Europa.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*