Is ‘vlees’ uit slachthuizen met veel Covid-19 besmette personeelsleden wel veilig?

In een slachthuis van het Nederlandse bedrijf Vion in Groenlo is ongeveer 20% van het personeel besmet met het coronavirus. Gevallen van besmetting zijn ook bekend in andere Vion-sites. Niet alleen slachthuizen in Nederland, maar ook slachthuizen in Duitsland en de VS lijken een bron van coronavirusinfecties te zijn. Hamvraag is: kunnen wij vlees uit die ‘vervuilde sites’ nog wel eten?

Vion slacht in Nederland en Duitsland samen ongeveer 300.000 varkens en bijna 18.000 runderen per week.

Het korte antwoord is ja. Er is geen bewijs dat het coronavirus via voedsel kan worden overgedragen, volgens een onderzoek van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Zelfs bij eerdere uitbraken van het coronavirus is niemand via het voedsel besmet geraakt.

Bovendien zijn slachtdieren niet gevoelig voor het coronavirus, zegt Wim van der Poel. Hij doet onderzoek aan de Wageningen Universiteit (WUR) naar door voedsel overgedragen virussen en virusziekten bij dieren. “Er zijn geen bekende infecties met coronavirussen, bijvoorbeeld bij varkens, koeien of pluimvee. Er bestaat dus geen risico dat slachtproducten op deze manier worden besmet.”

Het dode organisme

Van der Poel noemt een andere mogelijkheid in slachthuizen: de zogenaamde oppervlaktebesmetting. “Als de werknemer die de dieren slacht ziek is – en toch op het werk verschijnt, ondanks het verbod- kan hij het slachtproduct besmetten. Het virus kan kortstondig overleven in een dood organisme, zodat het geslachte vlees kortstondig besmettelijk is.”

“Maar”, aldus Van der Poel, “kan het virus slechts korte tijd overleven in een dood organisme, zodat het geslachte vlees voor slechts een korte tijd besmettelijk is. Er zit een langere periode tussen het slachten van een dier en de consumptie van het vlees dan dat het coronavirus overleeft op het dode organisme. Bovendien kunnen virussen wél in een dood organisme voor korte tijd overleven, maar in tegenstelling tot bacteriën kunnen ze zich er niet vermenigvuldigen. Dus als er virusdeeltjes in het vlees zitten, sterven ze langzaam af. De overlevingskans van coronavirussen op vleesproducten is zeer laag, mede door de tijd die nodig is om de winkel te bereiken.


“Minstens een paar dagen.

Het is moeilijk te zeggen hoe lang het precies duurt voordat de virusdeeltjes in het vlees volledig dood zijn. Maar zelfs volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die verantwoordelijk is voor de controle van slachthuizen, is het zeer onwaarschijnlijk dat er virusdeeltjes aanwezig zijn op een stuk vlees dat je thuis hebt. Volgens een woordvoerder zitten er minstens enkele dagen tussen de slacht en de tijd dat het vlees op je bord ligt. “En ik hoop dat het vlees daarna gebakken wordt. Als er virusdeeltjes waren, zullen die tijdens het bakproces zeker afsterven!”

WUR-Wetenschapper Van der Poel spreekt van een theoretisch risico, vergelijkbaar met het risico dat om het even welk voedingsproduct bezit dat in contact komt met een besmet persoon. “In het beste geval is het een oppervlaktebesmetting waarbij het virus langzaam sterft. In de praktijk is het risico zeer klein.”

Hygiëne in de keuken

“In het algemeen vormt vlees geen risico,” zegt de woordvoerder van de NVWA. “Het enige wat natuurlijk belangrijk blijft, is de hygiëne in de keuken. Dus was je handen, scheid de rauwe producten van de bereidingen en leg het vlees niet op de plank met de groenten.

Onderzoek op varkens: in augustus volgt het resultaat

Overigens is er nog steeds een studie naar het coronavirus bij varkens aan de gang. Eerdere studies (in het buitenland) hebben aangetoond dat zij, net als andere slachtdieren, niet besmet kunnen worden met het virus. Eind april startte de Nederlandse minister van Landbouw Schouten een onderzoek “omdat varkens vatbaar zijn voor verschillende menselijke ziekten”.

De Nederlandse minister schreef aan het parlement dat wetenschappers niet verwachten dat de tests op varkens positief zullen zijn, “maar het is belangrijk om deze mogelijkheid uit te sluiten”. De resultaten van het onderzoek worden in augustus verwacht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*