Is industrieel bewerkt voedsel verslavend?

Wetenschappers waarschuwen dat ultrabewerkt voedsel mogelijk net zo verslavend is als roken. Of het nu gaat om diepvriespizza, chips of donuts, dit soort industrieel vervaardigd voedsel is niet alleen ongezond, maar nieuw onderzoek suggereert ook dat het dezelfde verslavende eigenschappen heeft als tabak voor rokers.

In onze haastige levensstijl is het verleidelijk om te kiezen voor kant-en-klare maaltijden, zoals diepvriespizza’s, die snel en gemakkelijk in het winkelwagentje belanden. Volgens deskundigen bestaat het aanbod van supermarkten inmiddels voor 80 procent uit ultrabewerkt voedsel. Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, legt uit dat ultrabewerkt voedsel een reeks manipulaties ondergaat, waarbij aan onbewerkte voedingsmiddelen verschillende stoffen worden toegevoegd, zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen en smaakversterkers.

Meer dan 10%

Een recente studie gepubliceerd in het vakblad BMJ (British Medical Journal), gebaseerd op de analyse van 281 eerdere studies uit 36 landen, toont aan dat maar liefst 14 procent van de volwassenen en 12 procent van de kinderen tekenen van verslaving vertonen ten opzichte van ultrabewerkt voedsel. De onderzoekers suggereren zelfs dat ultrabewerkt voedsel mogelijk even verslavend is als roken, vanwege de combinatie van stoffen die het zo aantrekkelijk maken.

Toename dopamine

Volgens Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, bevatten ultrabewerkte voedingsmiddelen een combinatie van koolhydraten en vet, waardoor ze dopamine in de hersenen vrijgeven, wat leidt tot een gevoel van blijdschap tijdens consumptie. Dit veroorzaakt echter ook een neerwaartse spiraal, waarbij de drang naar meer ultrabewerkt voedsel toeneemt.

Lees de ingrediëntenlijst

Hoewel het niet noodzakelijk is om alle koolhydraten of vetten uit het dieet te schrappen, benadrukt Sels het belang van bewuste keuzes. Hij moedigt aan om bijvoorbeeld zelfgemaakte pizza’s of pannenkoeken te verkiezen boven ultrabewerkte varianten en te kiezen voor ongeraffineerde suiker of plantaardige vetstoffen. Een “supermarktsafari” is ook nuttig, waarbij consumenten leren etiketten te interpreteren en bewuste keuzes te maken op basis van ingrediëntenlijsten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*