Is er sprake van misleiding bij het aanbieden van voedingsproducten met eenzelfde verpakking maar verschillende inhoud?

Het energiegehalte in een Capri-Sun die je in Nederland koopt is veel lager dan eenzelfde drankje met identieke verpakking in Frankrijk. Dit is een conclusie van een studie ingesteld door de Europese Commissie.

De commissie stelde na het onderzoek vast dat om de tiende verpakking  de inhoud verschilde en dat bij voedingsmiddelen met een identieke verpakking. Dat verschil hangt af van de plaats waar je het product aankoopt.

Zo zal Coca Cola in de Midden-Europeese landen heel wat zoeter smaken en ook werkelijk zoeter zijn dan in Nederland. Net zo voor Capri Sun. In Franrkijk is het energierijker dan in Nederland. Ook ontbijtgranen verschillen van elkaar. In Frankrijk bevat Special K meer suiker dan in Duitsland en Denemarken. En zo gaat het rijtje nog veel verder …

19 landen

Bij deze steekproef die in 19 landen (België zat niet in het onderzoek) van de EU gehouden werd en die 128 producten omvatte, bleek dat 9% van de identieke verpakte voedingsproducten een andere samenstelling te bezitten, naargelang het land waarin het werd aangeboden. Er bleek niet echt een geografische lijn te tekenen. Het ging niet om Oost- of West-Europa of Noord- of Zuid- Europa. Ook ging het niet noodzakelijkerwijze om een lagere kwaliteit van de producten.

De Europese Commissie onderzoekt dit verder. Verschillende samenstelling met een identieke verpakking kan de consument op het verkeerde been zetten. Kan men hier spreken van misleiding?

Bron: L’Echo

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*