Interpack Dusseldorf uitgesteld: nieuwe datum 25 februari tot 3 maart 2021

Messe Düsseldorf stelt de toonaangevende internationale beurs interpack uit. Deze vindt nu plaats van 25 februari tot 3 maart 2021.

Hiermee volgt de Messe Düsseldorf de aanbeveling van het crisismanagementteam van de Duitse Bondsregering om bij de beoordeling van het risico van grote evenementen rekening te houden met de principes van het Robert Koch-Instituut. Op basis van deze aanbeveling en de recente aanzienlijke toename van het aantal met het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) besmette personen, ook in Europa, heeft de Messe Düsseldorf de situatie opnieuw beoordeeld. Daarnaast is er de algemene uitspraak van de stad Düsseldorf van 11 maart 2020, waarin grote evenementen met meer dan 1.000 deelnemers tegelijkertijd in het algemeen verboden zijn.

Gezamenlijke beslissing

“De beslissing werd genomen in nauw overleg met onze adviesraad en sponsorverenigingen”, benadrukt Werner M. Dornscheidt, voorzitter van de raad van bestuur van de Messe Düsseldorf GmbH. Het weerspiegelt ook de wensen van de afzonderlijke branches: “Als hun partner stellen wij momenteel alles in het werk om de economische verliezen van onze exposanten te beperken”.

Verspreiding virus tegengaan

“De stad Düsseldorf volgt de instructies van de deelstaatregering. Ons doel is om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zodat het gezondheidssysteem goed kan blijven functioneren”, benadrukt Thomas Geisel, burgemeester van de hoofdstad van Düsseldorf en voorzitter van de raad van commissarissen van het beursbedrijf van Düsseldorf.

Het zoveel mogelijk vertragen van de verspreiding van het virus is volgens het Robert Koch Instituut (RKI) ook een uitgesproken doel. Om de verantwoordelijkheid van de Messe Düsseldorf voor de risicopreventie te kunnen vervullen, moest het bedrijf in de eerste plaats het verhoogde infectierisico bij grote evenementen tot een minimum beperken. Maatregelen ter vermindering van het risico op overdracht bij grote evenementen, die het Robert Koch-Instituut duidelijk heeft gedefinieerd – zoals ventilatie van de zaal die is afgestemd op het infectierisico, uitsluiting van personen uit risicogroepen en de uitgebreide installatie van een toegangscontrole – waren praktisch onmogelijk te realiseren. Ook vergelijkbare maatregelen waren en zijn onredelijk gezien de onvoorspelbare snelle ontwikkeling en de omvang van de verschillende evenementen met maximaal 60.000 deelnemers.

Steun van industriepartners

De industriepartners van interpack steunen de beslissing om de beurs uit te stellen en rekenen samen met de verantwoordelijken op een succesvol evenement volgend jaar. “interpack is het absolute topevenement voor de internationale verpakkingsindustrie en aanverwante verwerkende industrieën. De beurs gedijt op persoonlijke ontmoetingen en directe uitwisseling tussen mensen van over de hele wereld. Dit is alleen mogelijk als er geen gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Daarom is het uitstel verantwoord en juist. We kijken uit naar het evenement van volgend jaar om de onderwerpen te bespreken die de industrie definiëren, zoals duurzaamheid, en om passende oplossingen te presenteren”, zegt Christian Traumann, voorzitter van interpack 2020 en algemeen directeur & Group President bij Multivac Sepp Haggenmüller SE & Co. KG.

Reisbeperkingen

“Het coronavirus en de daarmee gepaard gaande beperkingen vormen nu een grote uitdaging voor de hele machinebouwsector. De mogelijke en momenteel niet te voorziene effecten van de ziekteverwekker met een onberekenbaar infectierisico, de dreiging van quarantaine voor repatrianten, algemene reisbeperkingen in sommige landen, maar ook aanzienlijke reisbeperkingen van de kant van veel bedrijven maken het helaas onmogelijk om het interpack in mei met succes vast te houden. De VDMA, als ondersteunende vereniging van interpack, verwelkomt een uitstel onder de gegeven uitzonderlijke omstandigheden. De nieuwe datum zorgt nu voor betrouwbaarheid in de planning” zegt Richard Clemens, Managing Director van de VDMA Food Processing and Packaging Machinery Association.

In overleg met hotelbranche

Ook de Düsseldorfse hotelbranche geeft een belangrijk signaal af via haar overkoepelende organisatie DEHOGA (Trade Association for the Hospitality Industry): “Wij doen een beroep op onze leden en de hele branche om flexibel te zijn in het omboeken van exposanten en bezoekers. De Düsseldorfse beurzen zoals interpack spelen een enorm belangrijke rol voor de stad, het hotelwezen en de horeca. Het zou contraproductief zijn om in deze situatie geen goede wil te tonen”, zoals zowel DEHOGA-vertegenwoordigers Giuseppe Saitta (voorzitter van de Düsseldorfse/Districtsgroep Rhein-Kreis Neuss) als Rolf D. Steinert (Düsseldorf/Rhein-Kreis Neuss Hotels and Tourism Group) benadrukken.

Werner M. Dornscheidt is verheugd over de algemene consensus en aanmoediging in deze bijzondere situatie: “Wij willen al onze partners bedanken voor de uitstekende samenwerking bij het nemen van deze moeilijke en tijdgevoelige beslissingen. We zijn blij dat we samen zo snel een datum hebben gevonden om alle betrokkenen in staat te stellen een betrouwbare planning te maken”.

13 maart 2020

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*