Interpack 2023: verpakking tegen verspilling

Voedselverpakkingen hebben tegenwoordig veel meer functies dan alleen het beschermen van de inhoud. Hoewel de belangrijkste functie nog steeds erin bestaat om voedsel te beschermen tijdens transport, opslag en verkoop, hebben design en materiaal ook invloed op aankoopbeslissingen. Consumenten willen steeds meer voedsel dat in duurzame verpakkingen wordt aangeboden.

Zonder verpakking zouden de meeste voedingsmiddelen niet vervoerd, opgeslagen of verkocht kunnen worden en zou het voedsel voortijdig bederven. Verpakkingen houden schadelijke invloeden zoals licht, zuurstof of vocht weg en voorkomen vervuiling of beschadiging. Een langere houdbaarheid kan bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling.

Halveren van voedselverspilling

Jaarlijks wordt wereldwijd meer dan 930 miljard ton voedsel verspild in de hele voedselketen, volgens het laatste rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP). De Zwitserse vereniging Food Waste stelt zelfs dat gemiddeld een derde van al het voedsel verloren gaat of bederft op weg van het veld naar het bord. Daarom is het een onderdeel van de VN-agenda 2030 om de wereldwijde voedselverspilling per hoofd van de bevolking tegen 2030 te halveren. De auteurs van het Food Waste Index Report 2021 schatten ook dat acht tot tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen afkomstig is van voedsel dat niet wordt geconsumeerd. Verpakkingen kunnen helpen deze verspilling tegen te gaan.

SAVE FOOD Initiative

Naast de “Sustainable Development Goals” van de Verenigde Naties is er ook het SAVE FOOD Initiative, dat in 2011 werd opgericht door Messe Düsseldorf, de FAO en interpack. Het doel van deze organisatie is om het publiek bewust te maken van het probleem van voedselverspilling en tegenstrategieën en oplossingen te ontwikkelen in samenwerking met de politiek, maatschappij en industrie. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan innovaties in de verpakkingsindustrie. In een lopend onderzoeksproject van SAVE FOOD wordt bijvoorbeeld gezocht naar antwoorden op de vraag hoe biologisch afbreekbare voedselverpakkingen gemaakt kunnen worden van voedselafval of bijproducten van de voedselproductie.

De voedingsindustrie is een belangrijke doelgroep voor de vakbeurs interpack, die in mei 2023 plaatsvindt in Düsseldorf, waar bezoekers duurzame oplossingen voor de toekomst van voedselverpakkingen kunnen ontdekken.

Milieuvriendelijke en duurzame voedselverpakkingen

Allvac Folien GmbH

Er is een toenemende vraag naar duurzame verpakkingen voor bederfelijke producten, met name levensmiddelen. Bij allvac Folien GmbH, dat een volledig recyclebare voedselverpakking met elf lagen polyamide/polyethyleen heeft ontwikkeld, die in de hele EU geldig is gecertificeerd, speelt men op die vraag in. De druk op levensmiddelenproducenten om milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen aan te bieden neemt toe, en ze niet aanbieden is geen optie meer, aldus Dr. Andreas S. Gasse, CEO van allvac Folien GmbH.

Brückner Maschinenbau

De vraag naar polyamidefolies met bi-axiale oriëntatie voor aromabestendige levensmiddelenverpakkingen blijft stijgen, en dat geldt ook voor de vraag naar relevante foliereklijnen. Brückner Maschinenbau, een fabrikant van dergelijke lijnen, richt zich op meer efficiëntie bij de productie van de folies. Het bedrijf bereikt dit door minder gebruik van grondstoffen, minder energieverbruik en een “zero waste” beleid in de filmproductie. Brückner heeft nu passende concepten voor fabriekslijnen ontwikkeld.

Meer gebruik van recylaten

Greiner Packaging

Ook het gebruik van recyclaten in voedselverpakkingen stijgt met het doel meer duurzame oplossingen te creëren. Greiner Packaging gebruikt tot 100% gerecycled PET (rPET) voor hun verpakkingen en heeft hittebestendig materiaal rPET HTS ontwikkeld dat kan worden gebruikt voor producten die door warmte moeten worden gesteriliseerd. Zij hebben ook zelfscheidende karton-kunststof-combinatieverpakkingen ontwikkeld, die tijdens het eerste scheidingsproces kunnen worden gesorteerd, waardoor recycling gemakkelijker wordt.

BASF

BASF biedt nieuwe mogelijkheden voor duurzame verpakkingen in de sector verse producten met hun chemisch gerecycleerde polyamide Ultramid Ccycled, dat wordt gemaakt van kunststofafval dat in hun installatie wordt ingebracht. Dit helpt fossiele grondstoffen te vervangen en naar een circulaire economie te gaan, en de kwaliteit en veiligheid van chemisch gerecyclede kunststoffen zijn gelijk aan die van nieuwe producten.

Automatisering van het verpakkingsproces

Syntegon

Er is een verschuiving aan de gang in de verpakkingsindustrie naar automatisering en duurzame materialen. Machinefabrikanten zoals Syntegon hebben hun machines aangepast om naast kunststoffen ook duurzame materialen zoals papier te verwerken.

Schubert Group

De Schubert Group heeft verpakkingsmachines op basis van robots ontwikkeld die automatisering en flexibele verpakkingsprocessen voor verse producten mogelijk maken, en ze hebben ook een 3D-printer Partbox ontworpen waarmee klanten onderdelen en gereedschappen kunnen maken die geschikt zijn voor hygiënisch gebruik in de levensmiddelenindustrie. Flexibiliteit, efficiëntie en duurzaamheid zijn steeds belangrijker in de verpakkingsindustrie.

Een composteerbare film etiketteren zonder bedrukking

Domino Laser Academy in Hamburg onderzoekt en experimenteert met nieuwe substraten om bedrijven optimale oplossingen te bieden voor het coderen en markeren van hun voedselverpakkingen. Het laserteam van de academie heeft de composteerbare NatureFlex-filmproducten van het Japanse bedrijf Futamura getest op hun geschiktheid voor lasercodering. De laser produceert een scherpe, witte code op de folie zonder de integriteit van de oorspronkelijke folie te beschadigen, de chemische samenstelling te veranderen of de eigenschappen van de vochtbarrière aan te tasten. Deze printvrije codeermethode vereist geen extra materialen bovenop het composteerbare substraat, wat het verkrijgen van certificering voor de uiteindelijke verpakking veel gemakkelijker zou moeten maken.

Hygiëne op kop

SMC Deutschland heeft een nieuw filter voor bacteriën ontwikkeld dat voldoet aan de strenge hygiëne-eisen van de levensmiddelenindustrie en ervoor zorgt dat perslucht die in voedseltoepassingen wordt gebruikt niet met ziektekiemen wordt besmet. Met een filterprestatie van 99,99 procent kan worden voldaan aan de internationale normen voor levensmiddelen voor toepassingen als het openen of openhouden van verpakkingen. We denken aan het gebruik van perslucht om verpakkingen tijdens het vullen te openen of open te houden, om voedselresten, poeder of deeg te verwijderen, of om stikstof in de verpakking te blazen om te voorkomen dat levensmiddelen oxideren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*