Internationaal nieuws – december Food Industry 2019

Het duivelse zetduiveltje speelde ons parten en verwarde de teksten van het afgelopen nummer. Vandaar dat u ze hier keurig onder elkaar in de juiste versie vindt!

Zwart = duur?

Zwart geeft een aura van klasse. (foto Pexels)

Wetenschappers onderzochten welke invloed achtergronden hebben op de aantrekkelijkheid in supermarkten van groenten en fruit. Ze vroegen aan 46 proefpersonen hoe aanlokkelijk ze paddenstoel, paprika, wortel, tomaat en aubergine vonden, en hoeveel die kostten. In eerder onderzoek hadden ze al gemerkt dat koele, warme, oranje en blauwgekleurde achtergronden niet erg geschikt waren. Nu testten ze er die wit waren, zwart, en diverse grijstinten daartussen. De proefpersonen bleken het meest positief te reageren bij een zwarte achtergrond. De vondst ligt in de lijn van eerdere studies die uitwijzen dat mensen zwart associëren met kwaliteit en hoge prijs. Volgens de wetenschappers is hun inzicht nuttig voor retailers, maar ook voor ontwerpers van verpakkingen en marketeers. <<< (Brigham Young University, VS; Technische Universiteit Delft, Nederland)

xxx

Mankai eendenkroos

Eendenkroos. (foto Pixabay)

Volgens Israëlische onderzoekers kan eendenkroos met Latijnse naam Wolffia globosa Mankai dienst doen als alternatieve, plantaardige eiwitbron. Het eiwitgehalte ervan is liefst 45% van de droge stof. Naar verluidt heeft deze ‘kleinste groente ter wereld’, in vergelijking met planten zoals soja, boerenkool of spinazie, maar een fractie van de hoeveelheid water nodig om een gram proteïne aan te maken. Ook zou de plant een goede eiwitbalans hebben, met een aminozuurprofiel dat zelfs vergelijkbaar is met dat van eieren. Tenslotte zou de Israëlische mankaistam nog extra opvallen, namelijk door polyfenolen zoals fenolzuren en flavonoïden, voedingsvezels, mineralen zoals ijzer en zink, vitamine A, vitamine B-complex én zelfs vitamine B12, wat zelden door planten wordt geproduceerd. << (Ben-Gurion Universiteit van de Negev)

Xxx

Steaks in space

Kweekvlees, nu ook in het ISS. (foto Wikimedia Commons)

Het Israëlische voedseltechnologiebedrijf Aleph Farms ontwikkelde een methode om kweekbiefstuk te maken uitgaande van enkele dierlijke cellen. Nu heeft de firma die ook aangemaakt in het Internationale Ruimtestation, die zich bevindt in een baan op 400 kilometer van de Aarde. De spiercellen zijn daar aangemaakt, en vervolgens is het spierweefsel geassembleerd in een 3D-bioprinter. Volgens Didier Toubia, medeoprichter en CEO van Aleph Farms, zal het niet mogelijk zijn in de ruimte op gangbare manier rundvlees te produceren, onder meer omdat dat veel water zou vergen. << (Aleph Farms, Israël; 3D Bioprinting Solutions, Rusland; Meal Source Technologies, Finless Foods, VS)

Xxx

Biobacteriën

Bevat bio betere bacteriën? (foto Pexels)

In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Veel daarvan zitten in onze darmen. Het wordt steeds duidelijker dat ze sterk onze gezondheid beïnvloeden. Onderzoekers gingen na in hoeverre het wat dat betreft een verschil maakt of we bio- of gangbare appels eten. Ze stelden vast dat beide ongeveer evenveel bacteriën bevatten. Het grootste deel ervan zit in de zaden, de rest zit vooral in vruchtvlees. Ook bleek dat vers geoogste, biologische appels een aanzienlijk grotere diversiteit bacteriën hebben dan gangbare, wat gunstig is. Bovendien aten in bioappels meer specifieke groepen bacteriën die bekend staan om hun gezondheidsbevorderende vermogen. << (Technische Universität Graz, Oostenrijk)

Xxx

Duurdere tarwe

Stijgende broodprijzen? (foto Wikimedia Commons)

De opwarming van de aarde zal de frequentie en intensiteit van watertekorten doen toenemen. Volgens recent onderzoek zal dit ervoor zorgen dat 60 % van de huidige tarweproducerende gebieden tegen het einde van de eeuw te maken krijgt met droogte, tegenover 15% nu. De drie grootste tarwe-exporteurs ter wereld zijn, melden ze, de EU, Rusland en de VS. Die zouden zwaar worden getroffen. De landbouwers in Zuid-Amerika, echter, zouden weinig impact ondervinden. Dat alles terwijl de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO verwacht dat de wereldwijde vraag naar granen tegen 2050 met 43 % zal toenemen. << (Global Change Research Institute, Tsjechië; Mendel Universiteit, Tsjechië, ea)

Xxx

Aardappelen voor duursporters

Winnen … ook op aardappelpuree? (foto Peakpx)

Duursporters, zoals wielrenners, zorgen er vaak voor dat ze energie blijven hebben door koolhydraatrijke energiegels te consumeren. Maar sommige van hen worden dat beu en willen eens iets anders. Bovendien houden sommigen niet van de vaak erg zoete smaak ervan. Daarom onderzochten wetenschappers of… aardappelpuree geen alternatief kon zijn. Ze vonden geen verschillen tussen de prestaties van fietsers die hun koolhydraten kregen door aardappelen en deze die gels innamen. Ook de plasmaglucoseconcentraties en hartslag namen evenveel toe. << (University of Illinois, VS)

xxx

Tachtig procent water

Echte boter. (foto Wikimedia

Voedingswetenschappers hebben een caloriearm, boterachtig smeervet gecreëerd dat voor 80% bestaat uit water, en verder uit minuscule druppeltjes plantaardige olie en melkvet. Het product zou uiterlijk en textuur hebben van boter, zonder dat gebruik is gemaakt van kunstmatige conserveringsmiddelen en stabilisatoren. Een eetlepel van de caloriearme smeerpasta bevat slechts 2,8 gram vet en 25,2 calorieën. Nu is een emulsie van water en olie an sich niet nieuw. Maar de manier waarop die nu is gemaakt, is dat wel. De onderzoekers gingen namelijk voor bijzondere emulsies: hoog-interne fase -emulsies, kortweg HIPE. Zo creëerden ze iets dat lijkt op en voelt als boter, maar dan met buitengewoon veel water. Bedrijven zouden hun formulering nog enigszins kunnen veranderen: bijvoorbeeld door vitaminen of aroma’s toe te voegen, of melkeieiwit, of plantaardige proteïnes. << (Cornell University, VS)

Auteur: KV

This post is also available in: Nederlands Français (Frans)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*