Innovatieplatform The ProteInnclub officieel van start gegaan

Op donderdag 22 juni werd The ProteInn Club officieel boven de doopvont gehouden. Het nieuwe innovatieplatform van UGent, CAPTURE, ILVO en de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) focust op eiwitten uit productieprocessen op basis van fermentatie*.

In Gent is een innovatieplatform opgestart om een relatief nieuwe (F)actor in het voedingslandschap en de bio-economie in het algemeen te promoten, namelijk eiwitten geproduceerd door fermentatiegebaseerde productieprocessen. De naam is “ProteInnclub”, met de “Inn” voor innovatie. De kenniscentra UGent, CAPTURE, ILVO en de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) zijn de trotse ouders.

Het doel is een aanzienlijke duurzaamheidswinst te boeken in de eiwitwereld door de realisatie te versnellen van nieuwe waardeketens op industriële schaal op basis van onderzoek en ontwikkeling. 27 bedrijven hebben reeds sterke interesse getoond. Zowel de Vlaamse overheid als de provincie Oost-Vlaanderen en de stad Gent (via het Leverage Fonds) ondersteunen het initiatief.

Microbiële eiwitten bieden veel mogelijkheden

Traditionele fermentatieproducten bestaan al jaren: bier, brouwersgist, azijn, biogas, ….. Het is pas sinds kort dat de productie van eiwitten door microbiële fermentatie wereldwijd in de belangstelling staat. Door de huidige uitdagingen zoals de opwarming van de aarde, stikstofproblemen, goedkope ruimte en water, voedselzekerheid, enz. zijn mensen over de hele wereld op zoek naar alternatieven voor de traditionele eiwitbronnen(vlees, gevogeltevlees, vis, kaas…).

De kern van het microbiële eiwitproductieproces wordt gevormd door een nauwkeurig gecontroleerde bioreactor. Hier kunnen industriële bijproducten of afvalproducten (reststromen) uit de voedingsindustrie en landbouw op een efficiënte en gecontroleerde manier worden omgezet in hoogwaardige eiwitten. Deze kunnen in tal van toepassingen worden gebruikt: in voeding en diervoeder of in fijnchemicaliën.

Het sluiten van de waardeketens

Als we de keten van grondstof tot eindproduct willen sluiten, moeten we connecties en samenwerking tot stand brengen”, zeggen de initiatiefnemers van de ‘ProteInnClub’. “Dat vergt tijd, energie, kennisuitwisseling, innovatie, enz. Een slim en versnellend platform kan daarbij helpen.” Omdat zich in de Gentse regio al langer een uniek ecosysteem van bedrijven, onderzoekscentra en pilootfaciliteiten ontwikkelt, besloten ze de krachten te bundelen.

Voorwaarden

Om een waardeketen rond microbiële eiwitten te ontwikkelen, moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Zo zijn er faciliteiten nodig voor de productie van eiwitten via fermentatie die voldoende kunnen worden opgeschaald. De Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) werkt hieraan. Een andere randvoorwaarde is het bestaan van voldoende afvalstromen. Een van die afvalstromen is CO2, een afvalproduct dat bijvoorbeeld door North SeaPort kan worden geleverd. CAPTURE, een strategisch samenwerkingsverband tussen de UGent, de Universiteit Antwerpen, de VUB en VITO, ontwikkelt processen om microbiële eiwitten te produceren voor de beschikbare afvalstromen.

ILVO & Flanders Food

ILVO zal er met zijn voedingspilot voor zorgen dat er ook toegepast onderzoek komt naar de uiteindelijke verwerking en benutting van reststromen. “Verwerkers kunnen pas met een alternatieve eiwitbron aan de slag als ze de eigenschappen en het gedrag van het ingrediënt kennen, zoals smaak, bindingskracht, textuur, houdbaarheid, enzovoort. Onze Food Pilot is hierin gespecialiseerd en heeft samen met Flanders Food geïnvesteerd in de nodige pilootfaciliteiten voor food- en feed-toepassingen”, vertelt Lieve Herman, diensthoofd bij ILVO en algemeen directeur van de Food Pilot.

Duurzaam

De ProteInn Club wil niet alleen technologie van het laboratorium naar industriële demonstraties voeren, maar ook de realisatie van economisch en ecologisch duurzame waardeketens vergemakkelijken. “Het gaat erom verschillende sectoren samen te brengen in projecten en barrières voor samenwerking weg te nemen,” legt Simon De Corte van de UGent uit. Rond de oprichters wil de ProteInn Club ook grote bedrijven, KMO’s en start-ups in contact brengen met overheden, consumenten en investeerders.

Voor meer info: the proteInnclub

Foto: RU Gent

  • Fermentatie: o.a. geschikt om micro-organismen te produceren die we in hun geheel kunnen eten. Preecisiefermentatie dient om heel specifieke stofjes te maken. Die fermentatie maakt gebruik van micro-organismen (schimmels/bacteriën) als celfabriekjes om op efficiënte wijze waardevolle voedingsstoffen en functionele ingrediënten te produceren, zoals eiwitten, omega-3-rijke oliën of natuurlijke pigmenten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*