Inktvis verdringt schol van tweede plaats in de Belgische visserij

De Belgische vissers hebben vorig jaar meer vis aan land gebracht en konden die tegen hogere prijzen verkopen. Traditioneel bevatten de netten vooral tong, maar ook veel inktvis. Dit blijkt uit gegevens van het Belgische bureau voor de statistiek Statbel.

In 2022 werd in de Belgische havens 13.217 ton vis verkocht. Dit betekent dat de aanvoer met 11% is toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. De aanvoer van vis door Belgische schepen was goed voor een omzet van bijna 80 miljoen euro, 30% meer dan in 2021. De omzetstijging is vooral te danken aan een hogere gemiddelde prijs: 6 euro per kilogram, een stijging van ruim 17%.

Tong , gevolgd door pijlinktvis

Tong blijft de belangrijkste soort voor de Belgische visserijsector. Hoewel de aanvoer met 2,5% is gedaald, zijn de prijzen met ruim 32% gestegen. Tong is nog steeds goed voor de helft van de omzet van de Belgische zeevisserij.

Pijlinktvis was vorig jaar de tweede belangrijkste soort, zowel in volume als in waarde. De aanvoer van inktvis verdubbelde tot 2.033,5 ton. De totale omzet bedroeg ruim 8,4 miljoen euro. Het toenemende belang van inktvis is te danken aan het feit dat deze soort in onze wateren gemakkelijker te vangen is dan in het verleden. Bovendien is de marktprijs vrij gunstig en is de inktvis niet aan vangstquota gebonden.

Top 5 qua omzet

De top 5 in omzet wordt gecompleteerd door zeeduivel, schol en rivierkreeft. Schol is jarenlang de belangrijkste soort in de Belgische netten geweest na tong. In 2022 daalde de omzet echter met een vijfde, hoewel de prijs (+25%) aanzienlijk hoger lag dan het jaar ervoor.

Vorig jaar werden ook de meeste garnalen aangevoerd, namelijk 855 ton: 136% meer dan in 2021. De prijs (5,4 euro per kilo) bleef nagenoeg gelijk.

De vis wordt voornamelijk aangevoerd en verkocht in de havens van Zeebrugge en Oostende, met respectievelijk aandelen van 50,6% en 46,8% vorig jaar. De haven van Nieuwpoort heeft een klein aandeel in de Belgische zeevisserij.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*