
Vorig jaar kochten de Belgen gemiddeld 37 kilo verse groenten voor 110 euro. Dat is 5% minder dan twee jaar geleden. Ook de aankopen van vers fruit daalden. In 2022 kochten de Belgen gemiddeld voor 127 euro aan fruit, dat is 41 kilo vers fruit. Dat is 6% minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een nieuw consumentenonderzoek van het Vlaams Centrum voor Landbouw- en Visserijmarketing (VLAM).

Na de atypische coronanjaren werd de consument in 2022 geconfronteerd met een galopperende inflatie, die in oktober een hoogtepunt bereikte (12,3%). Hoewel de inflatie voor groenten (6,8%) en fruit (4,7%) lager was dan het gemiddelde voor levensmiddelen (8,4%), bleef het volume van de groente- en fruitaankopen onder druk staan. Dit concludeert VLAM op basis van consumentenonderzoeken via het GfK-panel bij 6.000 Belgische huishoudens en de iVox/VLAM-consumptietracker bij 7.300 Belgen.



De aankopen van verse groenten dalen, maar liggen nog steeds hoger dan voor de pandemie. Het volume verse groenten daalde vorig jaar met 5% en er was een lichte downtrading (-1,2%), d.w.z. een verschuiving naar goedkopere alternatieven of kanalen. Bijgevolg bleven de uitgaven voor groenten, niet alleen voor verse groenten, vorig jaar stabiel (+0,2%). Met name de aankopen van groenten stegen met 5% ten opzichte van 2019, vóór de crisis. De aankopen van vers fruit daalden in volume met 6 % in 2022. Ten opzichte van 2019 daalden de aankopen van fruit met slechts 3%.
De totale uitgaven aan groenten en fruit daalden met 0,7 procent tot 237 euro per Belg in 2022, 10 procent meer dan in 2019, vóór de crisis.
Komkommers in de lift
Slechts 18 % van de door de Belgen geconsumeerde groenten wordt ingevroren, ingeblikt of geconserveerd. De overige 82% van de groenten wordt vers gekocht. Binnen dit verse groentesegment zijn voorverpakte verwerkte groenten goed voor 10% van het volume en 18% van de uitgaven.

Gemiddeld kochten de Belgen vorig jaar 5,22 kg tomaten, 5,16 kg wortelen en 3,87 kg uien. Deze drie groenten zijn opnieuw het populairst. In het tomatensegment stagneert het belang van de kerstomaten. Qua waarde vormen kerstomaten het belangrijkste segment met 39% van de tomatenverkoop.
In de top 10 genieten komkommers (+7%) een toenemende populariteit. Andijvie vertoont ook buiten de top 10 een aanzienlijke groei met 17%. Onze nationale trots, witlof, zag zijn volume met 10% dalen, terwijl andijvie sterk groeide (+51%).
Bananen, nummer één in de fruitmand

Met 7,71 kilo per Belg blijven bananen het meest gekochte fruit in 2022. Appels, op de tweede plaats, noteerden een bovengemiddelde daling van 9%. Ook de verkoop van peren daalde met 8%. Conference blijft veruit de belangrijkste variëteit, goed voor meer dan driekwart van de perenverkoop. Buiten de top 10 deden frambozen (+10%), kersen (+8%) en avocado’s (+7%) het bijzonder goed.
Supermarktproducten

Wat de inkoopkanalen voor verse groenten en fruit betreft, zijn de klassieke supermarkten de onbetwiste leiders met een marktaandeel van 53%, gevolgd door de hard discounters met 24%, die ook in tijden van crisis winst kunnen boeken. Op de derde plaats komen de lokale supermarkten met een marktaandeel van 9 %. Dit betekent dat 86% van de verse groenten en fruit in supermarkten wordt verkocht. De Belgische markten stabiliseren zich na een moeilijke periode met een marktaandeel van 4%.
Daling van groenten in de voeding
VLAM heeft ook een studie uitgevoerd over de dagelijkse consumptie van groenten en fruit. Uit de studie blijkt dat 72% van de Belgen in 2022 op een normale dag groenten eet, tegenover 75% in 2017. De dagelijkse fruitconsumptie blijft ongeveer gelijk. In 2022 zal 64% van de Belgen regelmatig fruit eten, tegenover 65% in 2017.
Om het volledige rapport over de groente- en fruitconsumptie in 2022 te lezen, klik hier.
Geef als eerste een reactie