Inflatie daalt in juni, maar blijft hoog

De inflatie in supermarkten blijft afnemen, maar blijft hoog: de prijzen liggen nu 17% hoger dan een jaar geleden. Hoewel de inflatie is gedaald van een recordhoogte van meer dan 20% in maart 2023, blijft deze relatief hoog (17,2% op 22 juni 2023). Een maandelijkse analyse op basis van een mandje van meer dan 3.000 producten van verschillende supermarktketens wijst op een trage daling van de inflatie, ondanks de daling van de energie- en grondstoffenprijzen, zoals olie, granen en melk. De suikerprijs is sinds januari echter gestegen, wat gevolgen kan hebben voor producten die veel suiker bevatten, zoals koekjes en jam.

Groenten hebben voor de vierde maand op rij de grootste prijsstijging gekend, met prijzen die gemiddeld 33% hoger lagen dan het jaar voordien, aardappelen niet meegerekend. Van alle groenten zijn wortelen (+70%) en uien (+63%) het sterkst in prijs gestegen. De prijs van halfvolle melk is minder sterk gestegen (+18%), maar de inflatie was in juni 2022 al verdubbeld tot 21%. Vergeleken met twee jaar geleden zijn de melkprijzen met 42% gestegen.

De hoogste prijsstijgingen worden waargenomen bij groenten, schrijfwaren (+26%), kant-en-klaarmaaltijden (lasagne) (+25%), brood en kruidenierswaren (+17%), diepvriesproducten (+23%), zuivelproducten (+21%), dierenvoeding (+20%), huishoudelijke schoonmaakproducten (+15%), vleeswaren (+13%), fruit (+13%), niet-alcoholische dranken (+13%), producten voor persoonlijke hygiëne (+13%), vlees (+11%), alcoholische dranken (+10%) en vis-, schaal- en schelpdierproducten (+9%).

Papieren keukenproducten, toiletpapier en tissuepapier zijn gemiddeld 26% duurder geworden vergeleken met een jaar geleden, en papieren artikelen hebben de afgelopen twee jaar een bijzonder sterke stijging van 57% doorgemaakt.

Een tweepersoonshuishouden geeft nu elke maand gemiddeld 530 euro uit bij de supermarkt. Dat is 77 euro meer dan een jaar geleden en 2 euro meer dan de maand ervoor.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*