
De inflatie is in februari voor de vierde maand op rij gedaald tot 6,62%, tegen 8,05% in januari, aldus het statistiekbureau Statbel maandag. Deze daling is vooral te danken aan de daling van de energieprijzen in de afgelopen maanden en weken.
In oktober vorig jaar piekte de inflatie op 12,27%. Die is nu gedaald tot het laagste niveau sinds december 2021. Vooral voedingsmiddelen zijn de drijvende kracht achter de inflatie van de huidige en de afgelopen maanden. De voedselinflatie (inclusief alcoholische dranken) bedroeg in februari 16,12%, tegen 15,59% in januari. De bijdrage van voedingsmiddelen aan de inflatie bedraagt momenteel 3,06 procentpunten.
Voedsel is erg duur geworden
In één jaar tijd is voedsel even duur geworden alsof er acht ‘normale’ jaren zijn verstreken”, aldus econoom Stijn Baert op Twitter. Alleen al vorige maand stegen de voedselprijzen bijna evenveel als in een normaal jaar, merkte hij ook op. De energiecrisis is een voedselprijzencrisis geworden”, zei hij.
De kerninflatie, die geen rekening houdt met de evolutie van de prijzen van energie en onbewerkte voedingsmiddelen, bedroeg in februari 8,28%, tegen 8,05% in januari. Dit is een gevolg van de stijging van de inflatie van verwerkte voedingsproducten en diensten.
De belangrijkste prijsstijgingen in februari waren voor alcoholische dranken, groenten, vlees, huurprijzen, vis, zuivelproducten, fruit en voertuigen. Zo zijn eieren nu 38,6% duurder dan vorig jaar, volle melk 33,5%, pizza en quiche 28,6% en suiker 27,5%. De hoogste inflatie in februari betrof hout en andere vaste brandstoffen (+46,4%), gevolgd door stookolie (+40,5%).
Elektriciteit, aardgas, kleding en producten voor persoonlijke verzorging hadden daarentegen een neerwaarts effect op de index.
Aardgas en elektriciteit dalen
De energieprijzen zijn dus lager dan vorig jaar, maar ook lager dan vorige maand. Op maandbasis zijn de dalingen inderdaad spectaculair: gemiddeld -27,8% voor aardgas en -16,2% voor elektriciteit.
Hoewel de totale inflatie al aanzienlijk is gedaald, stijgen de prijzen nog steeds veel sneller dan de Europese Centrale Bank zou willen. De Bank mikt op 2% inflatie op middellange termijn.
Geef als eerste een reactie