Industrieel voedsel: zout, suiker en additieven in het vizier van Franse parlementariërs

Er is een parlementair verslag gepubliceerd over het onderwerp junk food en de gevolgen daarvan op de gezondheid. Het verslag is het resultaat van de werkzaamheden van een onderzoekscommissie voor industrieel voedsel onder voorzitterschap van Loïc Prud’homme, parlementslid voor La France Insoumise (LFI), die in vier maanden tijd een veertigtal hoorzittingen heeft gehouden.

“In 2030 zullen er in Frankrijk naar schatting minstens 30 miljoen mensen met obesitas of overgewicht zijn: het is een probleem voor de volksgezondheid,” vertelde Michèle Crouzet, de rapporteur van de commissie en parlementslid voor de LREM, aan AFP.

“Het is nog niet te laat om dit te voorkomen en een gezonde en duurzame voeding veilig te stellen”, meent zij. Het verslag zal woensdag in de commissie in stemming worden gebracht.

Zout verminderen

De eerste lijn van voorstellen: beperking “bij verordening” van het gehalte aan zout, suiker en verzadigde vetzuren in verwerkte voedingsmiddelen, die chronische ziekten, met name hart- en vaatziekten, in de hand werken.

Terwijl “30% van de dagelijkse zoutinname afkomstig is van brood in Frankrijk”, zegt mevrouw Crouzet, wil het rapport het verplicht stellen dat broodproducten maximaal 18 gram zout per kilo meel bevatten, zoals al sinds 2002 door de Anses wordt aanbevolen – met een streefcijfer van 16 gram over drie jaar.

Additieven sterk reduceren

In het verslag wordt ook aanbevolen het aantal additieven in kant-en-klaarmaaltijden tegen 2025 terug te brengen tot 48, in vergelijking met de 338 die in totaal zijn toegestaan, zoals nu al het geval is in biologische levensmiddelen.

Educatie over voeding verhogen

Ten tweede, de “voedseleducatie” versterken, vanaf de leeftijd van drie jaar, door dit onderwijs uiterlijk in het schooljaar 2019-2020 verplicht te maken.

Het middagmaal in schoolkantines zal deel moeten uitmaken van het lesprogramma ten behoeve van een “gezonde, evenwichtige en duurzame voeding en de bestrijding van voedselverspilling”, aldus het verslag. In de scholen moeten menucommissies worden opgericht, waaraan ouders en leerlingen deelnemen.

Grootkeukenkoks beter opleiden

De koks van de collectieve catering zullen beter moeten worden opgeleid om “de kwaliteit van de in ziekenhuizen geserveerde maaltijden te verbeteren” en om “ondervoeding bij ouderen in bejaardentehuizen te bestrijden”.

Terwijl “mensen met de minste middelen het eerst door zwaarlijvigheid worden getroffen”, aldus mevrouw Crouzet, zouden door de kinderbijslagfondsen (Caisses d’allocations familiales – Caf) tegoedbonnen kunnen worden verstrekt om hen in staat te stellen meer verse groenten en fruit te eten.

Source: Capitalfr

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*