Industrie in België hoopt op betere tijden

Hoge energiekosten en snel stijgende arbeidskosten zijn een groot concurrentienadeel voor de industriële bedrijven in ons land. Twaalf maanden nadat de Russische president Vladimir Poetin zijn troepen naar de Oekraïense grens stuurde, wat onrust veroorzaakte op de internationale energiemarkten en de inflatie aanwakkerde, begint het moeilijker te worden voor de industriële bedrijven van het land.

De voorlopige raming die eind oktober door de Nationale Bank werd gepubliceerd is de economische activiteit in ons land in het derde kwartaal met 0,1% gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De krimp was volledig toe te schrijven aan de industriesector. De toegevoegde waarde daalde met 0,7%, een daling die de Nationale Bank omschrijft als “netto”.

De industrie is goed voor slechts 17,3% van de Vlaamse economie (13,4% in België als geheel) en 12% van de werkgelegenheid (10,4% in België). de industrie is wél goed voor bijna de helft van de export.

Negatief vertrouwen

In de meeste industriële bedrijven heerst pessimisme, zoals ook blijkt uit de jongste Bedrijfsbarometer van de Nationale Bank, die het ondernemersvertrouwen meet. Industriële ondernemers zien hun orderportefeuille slinken, de vooruitzichten voor de vraag naar hun producten zijn somber en zij denken niet dat zij op korte termijn veel extra werknemers nodig zullen hebben.

Hogere kosten energie, loon en minder klanten

De tegenwind voor industriële bedrijven komt uit drie richtingen tegelijk. Zij worden geconfronteerd met veel hogere energierekeningen. De automatische loonindexering, die de lonen van de werknemers koppelt aan de inflatie, verhoogt ook de arbeidskosten. Bovendien zwakt de vraag af omdat consumenten, die ook hoge gas- en elektriciteitsrekeningen in de bus krijgen, voorzichtiger zijn met hun andere uitgaven.

Geen grote herstructureringen

Tot nu toe hebben de harde windstoten de industriële bedrijven in ons land niet geschaad. Er zijn nog geen grote herstructureringen, massaontslagen of bedrijfssluitingen geweest. Deze drastische maatregelen worden niet genomen in de hoop dat de energiecrisis niet zal aanhouden. Intussen probeert men met kleine maatregelen de pijn te verzachten. Bijvoorbeeld door tijdelijk een deel van het personeel te ontslaan.

Tijdelijke werkloosheid

Het bedrijf gaat dan in (gedeeltelijke) pauzestand, net als de werknemers. Maar ze worden niet ontslagen, ze blijven werknemers. Wie zijn personeel te snel ontslaat, kan het later, als de luchten weer opengaan, heel moeilijk krijgen, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens gegevens die deze week zijn vrijgegeven, hebben de 784 bedrijven samen al zo’n 41.000 werknemers tijdelijk ontslagen. Dat is een serieus getal!.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*