Markt van babymelkpoeder door Gentse Inbiose verrijkt met vier nieuwe HMO’s

Inbiose slaagde er onlangs in om vier suikers uit moedermelk na te bootsen. Dit toonaangevend biotechbedrijf dat actief is in de ontwikkeling van oligosacchariden conform aan die uit humane melk (HMO’s), kondigt eind juni 2021 aan dat het een aanvraag heeft ingediend voor een FDA-approval van vier HMO’s, met name 6′-Sialyllactose (6’SL), 3′-Sialyllactose (3’SL), Lacto-N-Tetraose (LNT) en Lacto-N-neoTetraose (LNnT). HMO’s zijn de nieuwste ingrediënten voor premium zuigelingenvoeding.

Inbiose zal in de komende weken ook een aanvraag indienen bij de Europese Commissie (EFSA) voor de goedkeuring van Novel Foods voor deze HMO’s en bereidt zich voor op een wereldwijde roll-out van de regelgeving. Inbiose verwacht in 2022 wettelijke goedkeuring voor deze HMO’s te krijgen en organiseert momenteel zijn industriële productie voor tijdige leveringen aan klanten in kindervoeding, voedingssupplementen en functionele voeding en dranken. Productmonsters zijn beschikbaar voor geïnteresseerde partijen die innovatieve producten met deze HMO’s willen ontwikkelen.

Voorgeschiedenis

Moedermelk is nog steeds de beste keuze om zuigelingen te voeden. In de huidige babypoeders/melkvervangers ontbreken nog altijd bepaalde immuniteitsbevorderende stoffen. Lange jaren was het niet mogelijk deze stoffen kunstmatig toe te dienen. Dit wekte de belangstelling op van de universiteiten. Het doel was moedermelk zo goed mogelijk te imiteren en de melkvervanger voor zuigelingen te optimaliseren. In de laboratoria van de Universiteit Gent ontwikkelde professor Wim Soetaert een methode om deze natuurlijke suikers uit moedermelk na te maken in bioreactoren, met gewone suiker en speciaal ontwikkelde micro-organismen. Deze ontdekking leidde tot de oprichting van Inbiose in 2013.

Eerdere successen

Inbiose ontwikkelde een fermentatieproces dat de suikers in moedermelk nabootst, stoffen die alleen in moedermelk voorkomen. Deze worden over de hele wereld al in babyvoeding gemengd. inbiose slaagde er in 2016 met succes in twee soorten op humane melk lijkende suikers te produceren. Dat trok destijds de aandacht van de Amerikaanse multinational Dupont, die een licentie-overeenkomst tekende om deze suikers op grote schaal te produceren en te verkopen aan grote fabrikanten van zuigelingenvoeding, zoals Danone en Nestlé. Die verkoop is nu in handen van International Flavors & Fragrances, dat eerder dit jaar de levensmiddelenactiviteiten van Dupont kocht.

“In de loop der jaren heeft Inbiose een solide reputatie opgebouwd van technologisch leiderschap in de ontwikkeling van HMO’s. Ik ben echt trots op ons team dat ons in staat heeft gesteld de reglementaire stap te zetten op weg naar de markt. De goedkeuring van deze HMO’s in de VS en de EU zal het begin betekenen van een heel nieuw gamma geavanceerde HMO’s die door Inbiose worden geproduceerd”, aldus Prof. Soetaert, CEO en Voorzitter van Inbiose.

Belangrijkse economische activiteit

Sectorwatchers verwachten dat deze markt tegen 2025 500 miljoen euro zal bedragen en verder zal groeien tot meer dan 1 miljard euro. De markt voor HMO’s gaat verder dan alleen maar zuigelingenvoeding, aangezien recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat HMO’s een belangrijke rol kunnen spelen als bio-actieve ingrediënten voor een verbeterde immuniteit, darmgezondheid, leervermogen en hersengezondheid van de algemene bevolking. De tendens in de wereld is duidelijk. Het doel is de samenstelling van zuigelingenvoeding zo dicht mogelijk bij die van moedermelk te brengen. “Wij verwachten dat de toevoeging van nog meer stoffen verplicht zal worden”, aldus het verslag.

Toekomst

Professor Soetaert is er nu in geslaagd vier menselijke suikers na te bootsen. Hoewel het bedrijf aanvankelijk moest kiezen voor een licentie bij een grote speler, is Inbiose nu van plan om vanaf medio volgend jaar een eigen assortiment te ontwikkelen, te produceren en op de markt te brengen.
Inbiose kijkt al verder dan babyvoeding. Zij ziet ook toepassingen voor menselijke lactose in supplementen voor volwassenen of als ingrediënt in sportvoeding. De gevolgen voor de gezondheid worden steeds duidelijker. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van de immuniteit of het herstellen van het evenwicht in maag en darmen.

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar businessdevelopment@inbiose.com of contact opnemen met Wim Soetaert op +32 474 51 47 91 of Paul Decraemer op +32 475 43 20 35

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*