Inagro-onderzoeker Reindert Devlamynck wint Wetenschapsbattle met zijn onderzoek over eendenkroos

Reindert Devlamynck, onderzoeker bij Inagro, heeft de wedstrijd “Wetenschapsbattle” in Technopolis gewonnen met zijn presentatie over het potentiële gebruik van eendenkroos (ook bekend als waterlinzen) als voedselbron.

Devlamynck legde uit dat de plant de snelst groeiende ter wereld is, bijna het hele jaar door kan worden geoogst en rijk is aan eiwitten, waardoor het een potentiële oplossing is voor de uitdaging om een groeiende wereldbevolking van voldoende gezond en betaalbaar voedsel te voorzien.

Een jury van 4.400 basisschoolleerlingen koos het onderzoek van Reindert Devlamynck als het duidelijkste en interessantste in de Wetenschapsbattle in Technopolis.

Foto: Reindert Devlamynck won de trofee voor de slimste wetenschapper van Vlaanderen met zijn presentatie ‘Eten we straks algen?

Wetenschapsbattle

Wetenschappers die met hun onderzoek bijdragen tot voldoende, gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel op ons bord, konden deelnemen aan de Wetenscapsbattle van 2023. In de aanloop overtuigde Devlamynck de organisatie door zijn onderzoek levendig toe te lichten in een korte animatievideo. Vervolgens nam hij deel aan de Wetenschapsbattle in Technopolis, waar hij in tien minuten zijn onderzoek in een indrukwekkend optreden kon toelichten. Ongeveer 400 leerlingen reisden naar Mechelen voor de achtste Wetenschapsbattle, en 4.000 leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar volgden het evenement vanuit hun klas via een live videostream. De jury vond Devlamynck’s presentatie onderhoudend en duidelijk en prees vooral zijn enthousiaste uitleg.

Eendenkroos op het menu

In een kindvriendelijke presentatie legde Devlamynck uit dat hij ervan overtuigd is dat eendenkroos een mooie toekomst heeft voor menselijke consumptie. Over twee decennia zal de wereldbevolking naar verwachting met een miljard mensen groeien. De Inagro-onderzoeker ziet eendenkroos als een nieuwe voedselbron. Eendenkroos is de snelst groeiende plant ter wereld, kan bijna het hele jaar door worden geoogst en is rijk aan eiwitten.

Kennis verspreiden

“Toen ik over de wedstrijd hoorde, zag ik het als een mooie kans om meer kennis te verspreiden over het voedselpotentieel van eendenkroos”, zegt Devlamynck. Daarom legde hij de studenten uit dat hij momenteel onderzoekt wat de gemakkelijkste manier is om de plant te oogsten en in welke voedingsmiddelen het zeewier kan worden verwerkt, zoals hamburgers, spreads, milkshakes en kroketten.
Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*