
In mei is de inflatie iets afgenomen dankzij lagere energieprijzen. De voedselprijzen blijven echter op de budgetten van de huishoudens drukken. Voor de tweede achtereenvolgende maand is de inflatie gedaald en bedraagt nu 18,3%, vergeleken met precies een jaar geleden toen deze al 7,4% bedroeg. Een gezin van twee personen besteedt nu gemiddeld €528 per maand in de supermarkt, dat is €82 meer dan een jaar geleden.
Volgens berekeningen op basis van een mandje met 3.000 producten van Aldi, Lidl, Albert Heijn, Carrefour, Cora, Colruyt en Delhaize supermarkten, is het duidelijk dat de prijzen van groenten (exclusief aardappelen), net als de vorige twee maanden, aanzienlijk zijn gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Gemiddeld zijn groenten 36% duurder dan een jaar geleden. Uien zijn met 67% gestegen, terwijl wortelen met 54% zijn gestegen ten opzichte van een jaar geleden.
Hoewel dit nog steeds aanzienlijke stijgingen zijn, groeien ze langzamer dan in voorgaande maanden. “De piek in de supermarktinflatie lijkt te zijn bereikt en hopelijk zet deze de komende maanden door,” zegt Laura Clays, woordvoerder van Test-Aankoop. “Maar we moeten niet vergeten dat deze inflatiecijfers vergeleken worden met mei 2022, toen de prijzen al een relatief hoge inflatie hadden.”
De inflatie voor spaghetti blijft hoog met 23% en een jaar geleden was dat al 35%. De afgelopen twee jaar is spaghetti dus aanzienlijk duurder geworden. Sauzen zijn ook duurder geworden, met een gemiddelde stijging van 25%. Mosterd (+48%), ketchup (+47%) en tomatenpuree (+43%) hadden de hoogste inflatie in mei. Tomaten behoorden tot de producten met de grootste prijsstijging een jaar geleden.
Positief is dat gepelde Noordzeegarnalen nu gemiddeld 6% goedkoper zijn dan een jaar geleden, hoewel ze een jaar geleden een sterke inflatie van 26% kenden. De inflatie voor frituurolie (+35%) is ook over zijn hoogtepunt heen, aangezien deze vorige maand nog 40% bedroeg.
- Groenten (gemiddeld +36%): uien (+67%) en wortelen (+54%)
- Oliën, azijn en sauzen (gemiddeld +25%): mosterd (+48%), ketchup (+47%) en frituurolie (+35%)
- Diepvriesproducten (gemiddeld +24%): diepvriesfriet (+42%) en gepaneerde vis (+34%)
- Dierenvoeding: gemiddeld +24%
- Kant-en-klare maaltijden (lasagne): +26%
- Zuivelproducten (gemiddeld +23%): jonge (gouda) kaas (+35%), mozzarella (+30%) en halfvolle melk (+29%)
- Spaghetti: +23%
- Voeding in blik: +18%: tomatenpuree (+43%), worst (+29%) en maïs (+28%)
- Vlees: (gemiddeld +13%): gevogelte (+18%) en rundvlees (+15%)
- Schoonmaakmiddelen: +18%
- Aardappelen: +17%
- Vleeswaren: +14%
- Fruit: +13%
- Frisdranken: +13%
- Visafdeling: +9%
Prijzen van papierproducten stijgen met 28%
Keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes zijn gemiddeld 28% duurder geworden vergeleken met een jaar geleden. Papierproducten behoorden ook tot de hoogste stijgers een jaar geleden, wat aangeeft dat papier de afgelopen twee jaar aanzienlijk duurder is geworden.
Redenen
De redenen voor deze prijsstijgingen zijn dezelfde als voorheen:
- Schaarste aan grondstoffen (de oorlog in Oekraïne, lagere productie, ongunstige weersomstandigheden, enz.)
- Hogere energieprijzen voor productie
- Hogere arbeidskosten
- Hogere verpakkingskosten
Geef als eerste een reactie