ILVO: “Levensmiddelenbedrijven vergeten hun boeren in hun duurzaamheidsverslagen”

Het is een goede zaak dat levensmiddelenbedrijven en retailers duurzaamheidsrapporten publiceren die vertellen hoe zij hun water- en energieverbruik (willen) verminderen. “Maar in deze duurzaamheidsverslagen zou ik ook graag lezen hoe zij hun belangrijkste leveranciers behandelen, namelijk de boeren”, meent Joris Relaes van ILVO.

Directeur van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedselonderzoek (ILVO), Joris Relaes vertelde dit op de Belgische aardappelbeurs Interpom: “Heb je een eerlijke relatie met de boeren? Dit moet deel uitmaken van de duurzaamheidsstrategie van alle levensmiddelenbedrijven”.

Hij riep op tot meer respect voor de boeren. “De landbouwsector is de enige sector die levende materie produceert. Er zijn veel risico’s aan verbonden, zoals het klimaat, plantenziekten, dierziekten…. Maar niet alleen de land- en tuinbouwsector kan verantwoordelijk worden gesteld, er zit een hele keten achter”.

Europese Farm-to-fork-strategie

Joris Relaes benadrukte dat de “farm to fork”-strategie van de Europese Commissie geen landbouwdocument is. “Het gaat niet alleen om landbouw, maar om de hele keten die moet leiden tot een duurzame en klimaatneutrale Europese economie. Het gaat om 27 actiepunten die nog in wetgeving moeten worden omgezet. Het is een blik over het hele voedselsysteem: naast voedselproductie gaat het ook over verwerking en distributie, consumptie en het voorkomen van voedselverspilling.

Deze uitgebreide reeks plannen van de Europese Commissie heeft tot doel de klimaat- en biodiversiteitscrisis op het continent te verbeteren. Om dit doel te bereiken, moet de landbouw tegen 2030 ten minste 50 % minder pesticiden en 20 % minder kunstmest gebruiken. Bovendien moet een kwart van de landbouwproductie biologisch zijn.

Ook hier stelde Relaes vragen bij: “Als je meer biologische producten wilt, moet je streven naar 25% biologische consumptie. En dan zal de productie volgen. In Denemarken zijn veel producenten begonnen met de productie van biologische zuivel, maar als de consumptie niet volgt, zal deze als een taartenhuis in elkaar zakken. De groei van de biologische landbouw moet de consumptie volgen. Mensen moeten bereid zijn om de hogere prijzen die met de biologische landbouw samengaan te betalen”, aldus Relaes.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*