IFFA zal zich in 2025 ook focussen op kweekvlees en alternatieve vleesproducten

De markt voor kweekvlees in Duitsland en Europa wordt als veelbelovend beschouwd, en IFFA, ’s werelds toonaangevende vakbeurs voor vleesverwerkingstechnologie en alternatieve eiwitten, richt zich vanaf 2025 op dit toekomstgerichte onderwerp. In een interview met Ivo Rzegotta van het Good Food Institute Europe werd de status en stand van zaken van alternatieven voor conventionele vleesproductie besproken.

Duitsland is de grootste markt voor plantaardige alternatieve producten in Europa, met een aanzienlijke groei in inkomsten. (Groei van 42 tegenover 2020) Hoewel de markt voor alternatieve eiwitten momenteel wordt gedomineerd door plantaardige producten, is er een groeiende belangstelling voor kweekvlees en op fermentatie gebaseerde producten.

Kweekvlees

De beschikbaarheid van kweekvlees in Europa hangt echter af van het verlagen van de productiekosten, het opbouwen van de benodigde productiecapaciteit en het aanpakken van de regelgeving. Duitsland heeft veelbelovende start-ups op het gebied van cellulaire landbouw en fermentatie, waarmee het land zich positioneert als leider in deze opkomende sectoren.

Fermentatie

Fermentatie, met behulp van micro-organismen, is een gebied van bijzonder belang omdat het de productie van vleesachtige producten met vergelijkbare culinaire eigenschappen mogelijk maakt. Om een wereldwijde pionier in de voedsel- en eiwitrevolutie te worden, moet Duitsland de sector actief vormgeven met ondersteunend beleid, onderzoeksfinanciering, infrastructuurontwikkeling en eerlijke concurrentie.

Hoewel andere landen zoals Israël, Singapore, de VS en Nederland ook vooruitgang boeken, heeft Duitsland het potentieel om zich aan te sluiten bij de leiders op het gebied van alternatieve proteïnen door gebruik te maken van zijn innovatieve start-up landschap, sterke voedsel- en landbouwsectoren, uitstekende onderzoekssysteem en ruimdenkende consumenten.

De beurs IFFA, dat elke drie jaar in Frankfurt wordt gehouden, dient als platform voor het tonen van innovaties in vleesverwerkingstechnologie en alternatieve proteïnen, het belichten van de nieuwste trends en het samenbrengen van experts van over de hele wereld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*