IFF-DuPont en SimpliiGood werken samen aan de ontwikkeling van gerookte zalm op basis van spirulina

Het internationale voedingsmiddelenconcern IFF-DuPont werkt samen met het Israëlische foodTech-startup SimpliiGood by Algaecore Technologies LTD. om de eerste commerciële gerookte zalm te ontwikkelen die volledig is gemaakt van één ingrediënt: hele verse spirulina.

Het bedrijf is gericht op ecologie en klimaatbescherming . Het kweekt zijn spirulina in de woestijn onder gecontroleerde, ideale omstandigheden.

Product op basis van één ingrediënt, algen

Het plantaardige zalmachtige stukje is op een unieke manier gemaakt om het uiterlijk, de kleur, de textuur en de smaak van gerookte zalm na te bootsen. Voordeel is dat de oceaanvervuilende stoffen waaraan levende vis gewoonlijk wordt blootgesteld er niet in aanwezig zijn. De vissen uit de oceaan bevatten verbindingen zoals kwik, fossiele brandstoffen, en industrieel afval. Samengesteld uit 100% zuivere, verse, verwerkte spirulina, is het een clean-label product en bestaat het voor 40% uit complete proteïne.

Strategische samenwerking

Om dit initiatief vooruit te helpen, werd een overeenkomst voor strategische samenwerking ondertekend tussen de Israëlische autoriteit voor innovatie, SimpliiGood, en FoodNxt – het innovatielab dat is opgericht door de wereldwijde leider in de levensmiddelen-, dranken-, nutraceutische en geurstoffenindustrie IFF-DuPont. SimpliiGood levert de grondstof en de textuur- en kleurkwaliteiten, terwijl IFF-DuPont de smaak- en aromakenmerken levert. Het product zal naar verwachting eind 2023 op de markt komen. In 2020 bedroeg de wereldwijde verkoopwaarde van zalm ongeveer 13 miljard euro.

SimpliiGood

SimpliiGood is gespecialiseerd in het kweken en oogsten van de zeer gewaardeerde verse blauwgroene alg, alsook in het produceren van een reeks voedingsproducten op basis van spirulina. Het nieuwe zalm-analoog zal worden toegevoegd aan een reeks bestaande op spirulina gebaseerde SimpliiGood-merkproducten die in Israël aan levensmiddelenproducenten en rechtstreeks aan consumenten worden verkocht. Het huidige portfolio omvat een reeks vleesvervangers, waaronder hamburgers en kipnuggets, maar ook ijslolly’s, ijs, crackers en dranken waar spirulina dient als basisingrediënt of als voedingsverrijking.

Vervanging van dierlijk eiwit

“Onze spirulina kan fungeren als een volledige vervanging voor dierlijk eiwit of kan gemakkelijk worden geïntegreerd in bestaande voedingsproducten als een ingrediënt met toegevoegde waarde, omdat het een neutrale smaak heeft en zijn volledige voedingswaarde behoudt,” zegt Lior Shalev, CEO en mede-oprichter van Algaecore. “Dit project markeert een spannende mijlpaal in de uitbreiding van de productlijn van ons bedrijf, nu we de markt van visvervangers betreden.” In de eerste fase zal het bedrijf zich richten op de productie van een pure, op spirulina gebaseerde gerookte vervangzalm, met plannen om uit te breiden naar andere vervangvissen in de toekomst.

Spirulina

Spirulina wordt beschouwd als een van de meest nutriëntenrijke plantaardige vormen van eiwitten op de planeet, als een natuurlijk rijke bron van hele eiwitten, plus antioxidanten, chlorofyl, vitaminen, (waaronder B12) en mineralen, vooral ijzer. De spirulina-markt is relatief jong en wordt gedomineerd door gedroogde en poedervormen van het ingrediënt. SimpliiGood kweekt en verkoopt een specifieke stam van 100% rauwe verse spirulina die bon-achtige creatie is gebaseerd op twee IP-beschermde technologische doorbraken ontwikkeld door de algeninnovatoren. De eerste is van toepassing op zijn texturisatie platform voor het vormen van zalm-achtige brokken uitsluitend uit spirulina en hebben hetzelfde mondgevoel als de dierlijke vorm . De oranje, zalmachtige tint is tot stand gekomen door het identificeren en isoleren van het inheemse bètacaroteenpigment dat van nature aanwezig is in spirulina.

Duurzaam

SimpliiGood kweekt zijn spirulina in een systeem van vijvers met een capaciteit van 90 m3, ondergebracht in serres in het van nature zonovergoten zuidelijke woestijngebied van Israël. 98% van het water dat voor het proces wordt gebruikt, wordt gerecycleerd. Het bedrijf produceert 50 ton spirulina per jaar, met een oogst elke 24 uur, waardoor het een zeer commercieel levensvatbare plantaardige eiwitbron is. SimpliiGood is een verticaal geïntegreerd bedrijf dat alle aspecten van de productie controleert, van O&O, landbouw en verwerking tot commercialisering, waardoor volledige duurzaamheid wordt gewaarborgd en de productlijn veerkrachtig en goed voor de planeet is.
“De spirulina die SimpliiGood kweekt, is een van de meest efficiënte omzetters van zonne-energie in eiwitten,” voegt Shalev toe. “Spirulina heeft zout, mineralen, warmte, CO2 en water nodig om te gedijen. Het proces van het kweken van spirulina vangt eigenlijk koolstof op en gebruikt het om te groeien. De druk die de dierlijke voedingsindustrie legt op het milieu en de voedselzekerheid heeft de noodzaak verhoogd om duurzame eiwitvervangers te ontwikkelen. We zijn verheugd om samen te werken met deze toonaangevende spelers in de wereldvoedselindustrie om consumenten over de hele wereld een smakelijk en zeer voedzaam product te kunnen bieden, zonder dat dit schadelijk is voor dieren of de planeet,” besluit Shalev.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*