ID2Food: een jonge incubator van startende voedingsbedrijven in Nijvel

ss van logo ID2Food door EMG = Evolution Media Group

ID2Food is een incubator ofwel “broedkamer” voor startende voedingsbedrijven, die zich vrij recent in Nijvel in de provincie Waals-Brabant genesteld heeft. Food Industry bracht niet alleen een bezoek aan dit veelbelovende initiatief, maar ontmoette er tevens de mensen van twee kersverse foodbedrijven, meer bepaald Le Jardin des Sens et Saperlipop.

ID2Food (www.id2food.be) werd gelanceerd in de loop van september 2019. Het is een onderdeel van CAP Innove (www.capinnove.be), ofwel een incubator voor startende bedrijven van de ULB – zeg maar de Franstalige tegenhanger van de Vrije Universiteit van Brussel – die al ruim dertig jaar op het bedrijventerrein Nivelles-Sud in Nijvel aanwezig is.

Op het gebied van voeding concentreerde Wallonië zich zeer lang op de realisatie van de basisproducten die door de landbouw voortgebracht worden. Maar de laatste jaren streeft deze regio echter ook naar veel groter aantal verwerkende voedingsbedrijven, wat onder meer via het agentschap Wagralim (www.wagralim.be) gebeurt.

Waals-Brabant

De provincie Waals-Brabant telt heel wat landbouwbedrijven in een vruchtbare, heuvelachtige streek – en dit ondanks de dominante urbanistische nabijheid van Brussel.

InBW (www.inbw.be), ofwel de intercommunale organisatie die de economische ontwikkeling van deze provincie stimuleert, was al een hele tijd op zoek naar mogelijkheden om de basisproducten uit de landbouw in de eigen regio te kunnen verwerken via de realisatie van nieuwe voedingsbedrijven. En na een grondige studie in samenwerking met de ULB werd beslist om een incubator ofwel een “broedkamer” voor startende voedingsbedrijven te realiseren op de site van CAP Innove in Nijvel.

ID2Food

Sinds de lancering in september 2019 verblijven de mensen van deze incubator voorlopig in de centrale gebouwen van CAP Innove – en dit in afwachting van het einde van de renovatie van een nabijgelegen gebouw, dat volledig aan ID2Food gewijd zal zijn.

ID2Food serveert in de eerste plaats advies én een vrij intense begeleiding aan de startende voedingsbedrijven die na een selectieprocedure (op basis van hun haalbaarheid) tot deze broedkamer toegelaten worden.

Verder krijgen deze bedrijven tevens toegang tot het netwerk van contacten van ID2Food met (kennis)partners zoals de ULB, Wagralim of de Smart Gastronomy Lab in Gembloux.

Uiteraard krijgen bedrijven hier eveneens steun bij hun zoektocht naar financieringsbronnen (zoals uiteenlopende vormen van subsidies).

En een zeer belangrijke vorm van steun is het feit dat startende voedingsbedrijven hier een fysieke ontmoetingsplek aantreffen (“co-working-space”), waarbij ze kennis en ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.

Tenslotte organiseert ID2Food nu en dan ook speciale evenementen, ofwel “story weekends” waarbij aspirant-ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en hun (prille of verder uitgewerkte) projecten kunnen presenteren.

Foodplatform

Binnenkort zullen de jonge voedingsondernemingen hier kunnen beschikken over een gerenoveerd gebouw met ruimtes voor bureau’s en/of werkateliers, stockageruimtes, labo’s/laboratioria en een soort markthal, waarbij nieuwe voedingsproducten bij het grote publiek uitgetest zullen kunnen worden. De gemeenschappelijke keuken/cantine wordt eveneens een belangrijke testzone – die ook gericht is op de werknemers van de overige ondernemingen die zich in de loop der jaren op de bedrijvenzone van Nivelles-Sud genesteld hebben. En op deze manier kunnen ook de voedseloverschotten van deze testkeuken zoveel mogelijk beperkt worden.

ID2Food hecht een groot belang aan vernieuwende projecten met een bijzondere aandacht voor gezonde en duurzame vormen van voeding, gebaseerd op lokale productiebronnen (landbouw…).

Een opvallende nieuwe tendens sinds de verschijning van het COVID-19-virus in maart 2020 is het feit dat er nu heel wat personen uit de leeftijdscategorie 45-65 jaar een project bij ID2Food indienen – zeg maar mensen die (uit noodzaak) een nieuw beroepsleven zoeken. En in de periode daarvoor waren het nog bijna uitsluitend jonge ondernemers die bij deze incubator kwamen aankloppen.

Jardin des Sens

Le Jardin des Sens (zie www.jardindessens.be en www.facebook.com/Jardin-des-Sens-Fleurs-Feuilles-1976700115773224/) is het resultaat van een idee van Marguerite de Crayencour. Deze dynamische dame liep namelijk al enkele jaren met het idee rond om een project op poten te zetten op basis van eetbare bloemen, geneeskrachtige planten, aromatische kruiden en natuurlijke zeep.

Ze kweekt haar planten zelf op een zeer steile helling van een heuvel ergens in Waals-Brabant (Bornival), waar het gewoonweg onmogelijk is om met wielrijke landbouwmachines rond te toeren.

De verse eetbare bloemen levert ze vooral voor consumptie aan restaurants in Waals-Brabant en Brussel. Vroeger bediende ze zowat hoofdzakelijk toprestaurants, maar daar zijn nu ook de middenklasserestaurants bijgekomen.

Haar overige planten worden vooral in cosmetica en natuurlijke zeepsoorten omgezet. En het is haar bedoeling om de transformatie van deze laatste twee producten in de nabije toekomst zoveel mogelijk zelf in eigen handen te nemen.

Saperlipop

Saperlipop (zie www.saperlipop.be en www.facebook.com/saperlipop.be/) is dan weer het geesteskind van Sébastien Abrams. Hij bereidt ijslollies (in La Hulpe) op basis van lokaal fruit uit Waals-Brabant – zoals appels, peren, frambozen en aardbeien – waarbij tot nu toe zeven smaken geserveerd worden. En hierbij worden deze verse volle vruchten (fruits pleins) niet verwarmd/gekookt, maar wel op een koude manier getransformeerd, waardoor ze volgens de stichter “hun voedingswaarde niet verliezen”. En ook dit product raakt grotendeels in Waals-Brabant en Brussel verkocht.

Onderschriften foto’s

Tekst : Brecht Thiers, Foto’s : Marc Masschelein

Foto 1  Hélène Provis (persverantwoordelijke CAP Innove/ID2Food) en Eric Legrand (projectleider ID2Food).

Foto’s 2 en 3  De ijslollies van Saperlipop.

Foto’s 4  Sébastien Abrams van Saperlipop.

Foto 5  Marguerite de Crayencour van Le Jardin des Sens en Sébastien Abrams van Saperlipop.

Foto’s 6 en 7  Marguerite de Crayencour in haar Le Jardin des Sens.

Foto 8  Een algemeen zicht op de Jardin des Sens.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*