Huyghe investeert dit jaar 9 miljoen euro

Het is een moeilijk jaar voor brouwerij Huyghe, die net zoals zoveel andere bedrijven lijdt onder de coronacrisis. Ondanks de gedaalde omzet (-15%), investeert Huyghe dit jaar toch voor in totaal 9 miljoen €. De Melse brouwer houdt er dus de moed in en trekt zich op aan lichtpuntjes, zoals onder meer de lichte groei op de Amerikaanse markt, de op 2 na belangrijkste exportmarkt.

2020 zal een jaar worden dat niemand snel zal vergeten. Het leven kwam in maart tot stilstand en wat volgde was een moeizame heropleving van de maatschappij en economie. Door de recente verplichte sluiting van de horeca kreeg de sector een tweede opdoffer te verwerken. Zo ook brouwerij Huyghe, die zijn omzet dit jaar (periode 1/1/20 tem 30/9/20) met 15% achteruit zag gaan versus vorig jaar.

Begin 2020: vliegende start

Huyghe investeert dit jaar 9 miljoen euro

Nochtans was het jaar bijzonder goed gestart: de eerste 2 maanden van 2020 liet de brouwerij een globale omzetstijging van +17% optekenen. Alain De Laet, CEO van de brouwerij, licht toe: “De coronacrisis doet ons pijn, maar gelukkig hebben we de afgelopen jaren een financiële buffer kunnen opbouwen. Hierdoor hebben we alle personeelsleden aan boord kunnen houden. Bovendien is iedereen binnen onze Huyghe – ‘familie’ gespaard gebleven van gezondheidsproblemen, waar we ons gelukkig om prijzen.

Amerikaanse markt leeft op

Bovendien zien we dat een aantal markten heropleven. In de VS bijvoorbeeld zitten we momenteel opnieuw op licht positieve cijfers, mede dankzij het feit dat er daar nooit een volledige lockdown is geweest en vooral sterke groeicijfers in de offtrade. Ook China doet het goed en toont zelfs een lichte groei.” De afgelopen jaren investeerde Huyghe al massaal in de brouwerij, waardoor het nu één van, zoniet de meest duurzame brouwerij van het land is.

9 miljoen investeringen

Door corona gaan de meeste bedrijven op de rem staan en bevriezen ze investeringen, maar niet zo bij Huyghe. Dit jaar werd er maar liefst voor 9 miljoen € geïnvesteerd in verschillende projecten: zo was Alain De Laet één van de 3 investeerders in de nieuwe brouwerij Haeseveld in Sint-Amandsberg (2 miljoen €), kwam er een huisbrouwerij St Idesblad in Koksijde (450.000€), een nieuwe gistpropagatie installatie (600.000 €), een nieuwe hamermolen in de brouwzaal (165.000 €), extra waterbekkens en ondergrondse buffertanks aangelegd om meer regenwater op te vangen voor hergebruik (350.000 €), een eigen geruisloos blaassysteem om moutvrachtwagens te lossen (75.000 €). Ook de capaciteit van de vatenlijn werd uitgebreid van 240 naar 320 vaten per uur en komt er een automatische partykeglijn 5L vaatjes bij (1.300.000€) en tal van andere investeringen, ter verbetering van de brouwerij.

Bovendien kocht de brouwerij voor meer dan 3 miljoen € aan naburige percelen rond de brouwerij, met het oog op toekomstige uitbreidingen, evenals 3 cafés in Eke.

Auteur: Geert Van Lierde

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*