Horecaverkoop bieren daalde met de helft

Het jaarverslag 2020 van de Belgian Brewers Federation bevestigt dat de COVID-19-pandemie de Belgische brouwerijsector niet heeft gespaard. Ingevolge de sluiting van de horeca gedurende bijna 6 maanden, kende de verkoop in dit segment een ongekende daling: 50% ten opzichte van 2019. Voor het eerst sinds lange tijd is ook de uitvoer van Belgische bieren gedaald (-3%).

Ondanks deze zeer moeilijke periode, die ook in 2021 nog gevolgen zal hebben, is de vzw Belgische Brouwers positief over de toekomst en wil zij het merkimago van Belgisch bier en de Belgische biercultuur door Unesco als immaterieel cultureel erfgoed erkend, versterken.

Net zoals vele andere sectoren van de Belgische economie zijn ook de Belgische brouwers zwaar getroffen door de COVID-19-pandemie. Het jaarverslag 2020 toont dat de totale biervolumes verkocht op de Belgische markt met 19% gedaald zijn ten opzichte van 2019. Als gevolg van de sluiting van de horecasector gedurende bijna 6 maanden is de verkoop in dit segment met 50% gedaald ten opzichte van 2019. Een dergelijke terugval in de horeca is niet meer voorgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog en was nog nooit eerder gezien. Deze daling werd geenszins gecompenseerd door de thuisconsumptie, die maar licht steeg met 2%.

Export gedaald

Deze daling van de cijfers blijft niet beperkt tot de bieren die in ons land worden gedronken. In de context van deze ongekende wereldwijde crisis is de export van Belgische bieren ook voor het eerst sinds lang gedaald (-3%). Terwijl er binnen de EU een lichte stijging is (3%), is de uitvoer naar landen buiten de EU aanzienlijk gedaald (-18%). De uitvoer vertegenwoordigt meer dan 70% van de Belgische bierproductie.

Horeca VlaanderenFédération Horeca Wallonie AsblHoreca Bruxelleshttp://www.belgianbrewers.be/IMG/pdf/jaarverslag_bb_2020.pdf

Auteur: Geert Van Lierde

Beeld: Wikimedia Commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*