Horald Lambic Award voor Jacques De Keersmaecker

smart

De jaarlijkse Lambic Award van HORAL • Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren werd uitgereikt aan Jacques De Keersmaecker die dertig jaar geleden een cruciale rol speelde bij de bescherming van Oude Geuze en Oude Kriek. Dankzij het initiatief, waaruit ook Horal ontstond, is productie van Oude Geuze meer dan vertienvoudigd.

HORAL-voorzitter Gert Christiaens ( Oud Beersel – Anno 1882 – Beersel, Belgium) vertolkte de motivatie voor de laureaatkeuze als volgt: “Als voorzitter van het Comité Geuze speelde Jacques De Keersmaecker hierbij een sleutelrol. Na drie en een half jaar was het productdossier eindelijk klaar. Het werd goedgekeurd op 21 januari 1997 en op 20 november 1997 besliste de Europese Commissie dat Oude Geuze en Oude Kriek voortaan als Gegarandeerd Traditionele Specialiteit waren beschermd. Dit leidde uiteindelijk ook tot de oprichting van HORAL, ondertussen 25 jaar geleden.”

Frank Boon ( Brouwerij Boon) vervolgde dat Horal thans werkt aan een project om de criteria voor oude geuze en oude kriek scherper te stellen.

Curriculum

Jacques De Keersmaecker (°1949) is een telg van de Wolvertemse brouwersfamilie, die o.a. Gueuze Caves Bruegel en Gueuze Corona maakte. Onder impuls van zijn vader kwam het in 1967 tot een fusie van een zestal lambiekbrouwerijen. Vijf daarvan – Van Haelen (Brasserie de la Fontaine) in Ukkel, Van de Perre (Caves St. Pierre), La Bécasse in Anderlecht, Taymans in Jette en Charles Vanden Stock (Brasserie du Renard) in Schaarbeek – sloten de deuren en de productie werd in Wolvertem verdergezet in brouwerij C. & R. De Keersmaecker onder de naam ‘Brabrux’.

Net toen Jacques in 1969 zijn brouwerij-studies aanvatte, werd zijn vader zwaar ziek. Omdat Jacques zelf nog te jong was om het bedrijf verder te zetten, werd Brabrux in 1970 overgenomen door Vanden Stock (Belle-Vue). Jacques De Keersmaecker ging een paar jaar na zijn studies aan de slag bij brouwerij Lamot in Mechelen, waar hij opklom tot directeur. In 1981 werd Lamot geïntegreerd door de groep Interbrew, die in 1991 ook Belle-Vue overnam. Na de herstructurering van de Anderlechtse brouwerij werd Jacques De Keersmaecker in 1997 directeur van de afdeling Grondstoffen van Interbrew.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*